• 4 dic. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • LUIS IZQUIERDO TONI BATLLORI

Tota l’oposició reclama que es reformi la Constitució del 1978

El PP al·lega que no hi ha acord sobre què modificar-ne, ni clima per al diàleg

La mirada de milers de ciutadans es va posar ahir sobre l’exemplar original de la Constitució del 1978 que s’exhibeix al saló dels Rellotges del Congrés durant la jornada de portes obertes. La mateixa Carta Magna la primera gran reforma de la qual van reclamar ahir els portaveus de tots els grups polítics, excepte el PP, només tres dies abans del seu 35è aniversari.

Amb diferents punts de partida i objectius, els portaveus de PSOE, CiU, IU-ICV, PNB i UPyD van sostenir la conveniència d’abordar una reforma de la Constitució per adaptar-la a una societat que ja no s’assembla gaire a la del 1978. Tal com expressa la proposta socialista de reforma cap a un Estat federal, aquell any “Espanya no estava a la UE, ni hi havia internet, ni era una societat d’immigració, ni l’economia estava globalitzada, ni hi havia una crisi financera...”.

Els socialistes representen, en cert sentit, l’aposta de màxims, amb una àmplia reforma constitucional els principals objectius de la qual són la reestructuració territorial de l’Estat, la definició de competències i la inclusió dels drets socials com a fonamentals. “Estic convençuda que, avui, la nostra generació, que no va votar la Constitució, ha d’abordar aquesta tasca també amb valentia”, va afirmar ahir la portaveu socialista, Soraya Rodríguez.

“El que en realitat s’hauria de reformar és l’Estat”, va defensar el portaveu adjunt de CiU Pere Macias, per qui és el Govern central qui, amb les seves polítiques recentralitzadores, està tractant de “dinamitar d’amagatotis” la Constitució. CiU no té una proposta de reforma perquè la seva visió del futur passa necessàriament per la consulta al poble de Catalunya, però sí una innegable demanda de canvis a la cotilla constitucional en la qual ja no es reconeixen.

Aitor Esteban, portaveu del PNB, no dubta que la Carta Magna “s’ha quedat obsoleta”, però considera que és necessari enfrontar les realitats de Catalunya i el País Basc abans de “procedir a una ordenació correcta en el pla institucional de l’Estat”. És a dir, aclarir l’estatus o l’encaix dels dos territoris abans d’abordar el futur constitucional.

Per la seva banda, IU-ICV reclama la inclusió de drets com l’habitatge entre els considerats fonamentals. “No momifiquem la Constitució”, va exigir ahir Joan Coscubiela. Fins i tot la portaveu d’UPyD, Rosa Díez, es va mostrar disposada a obrir el diàleg per abordar la reforma constitucional, però, això sí, sempre que no es toqui la sobirania nacional.

Provant de justificar la seva posició al marge de la resta –Rajoy sempre ha descartat emprendre una reforma–, el portaveu del PP, Alfonso Alonso, va argumentar que el seu grup no és contrari a la reforma, però creu que “primer caldrà estar d’acord en quins aspectes es volen reformar; cosa que no sembla que passi”. Alonso va dir que la segona premissa necessària per a qualsevol modificació és un clima de diàleg entre els grups “que, de moment, sembla que tampoc no existeix”.