• 1 abr. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • M. Dolores García mdgarcia@lavanguardia.es

La sociovergència està verda

Després de molts mesos de sòlida aliança amb ERC, el Govern va topar amb el projecte BCN World. Els republicans solen ser negociadors durs de pelar, com van demostrar durant la negociació dels pressupostos, però han donat suport al Govern de CiU en les votacions del Parlament sense queixar-se, fins i tot en alguna de molt incòmoda relacionada amb presumptes casos de corrupció. Però BCN World, un complex turístic amb casinos inclosos que posa com a condició una rebaixa fiscal del 50% al 10% en la taxa del joc, era un gripau massa gros d’empassar per a Oriol Junqueras. La CUP ja es veia fent-se la barba d’or, mentre que Esquerra esfullava la margarida i Tarragona bullia. El que s’anomena la societat civil collava per evitar que la inversió se n’anés en orris. I, encara que molts encara desconfien que Bañuelos faci realitat el projecte –almenys en la dimensió que es va publicitar–, les forces vives de Tarragona no podien permetre que ni tan sols s’intentés per la impossibilitat d’aprovar una llei.

Així que Mas va mirar al seu voltant i va veure el PP amb el braç enlaire, disposat a ser el primer de la classe, almenys a Tarragona. Els populars no posaven objeccions a les condicions dels inversors. Com adduir objeccions si a Madrid estaven disposats a canviar la llei del tabac per Eurovegas? Però Mas va arrufar les celles: un pacte amb el PP, ni parlar-ne. En aquests moments, impossible. Els populars es consolen: tampoc el seu electorat no veuria de bon ull donar un cop de mà a Mas sense que s’hagi penedit de l’aposta independentista. El Govern considera BCN World una inversió prioritària, així que no era qüestió d’apartar-se’n d’entrada. I vet aquí que a Tarragona els socialistes s’hi prestaven amb molt de gust. En van parlar amb els convergents, van pressionar les respectives cúpules i es va arribar a l’acord. Per a Mas, encara millor. Per al PSC..., bé, al PSC hi ha opinions de tots colors, com és habitual últimament en aquest partit. A alguns els sap greu que es doni suport a un projecte vinculat al joc, d’altres valoren els llocs de treball que pot crear i la visibilitat que suposa per al PSC, que necessita mostrar-se útil.

El pacte del BCN World, que es va tancar en un dinar entre Mas i Navarro, s’ha embolcallat en un acord més ampli per a la recuperació econòmica. Són un parell de folis de bones intencions i poca concreció, però es presten a especular sobre un intent de CiU i PSC de teixir complicitats de cara al futur. Hi ha un parèntesi entre el 9 de novembre, data fixada per a la consulta, i les eleccions catalanes, previstes per al novembre del 2016, que sembla massa llarg perquè Mas el recorri sense la crossa d’ERC. Avui, però, tot plegat no són gaire més que castells en l’aire. Dirigents de CiU i PSC mantenen una relació fluida, pel que pugui passar. De fet, provaran de fer un altre pacte: la llei electoral. Però de moment la sociovergència continua estant molt verda.