El Punt Avui

OPINIÓ

El futur del país depèn de la majoria social

06/05/14 02:00 PREIDENT D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA - ORIOL JUNQUERAS
Artur Mas i els representants dels partits en la presentació de l'acord per a la data i la pregunta de la consulta Foto: JUANMA RAMOS.
Espero i desitjo, de debò que CiU, ERC i ICV treguin totes el millor resultat possible, el millor
Aquest, insisteixo, és un procés de majories, no d'un partit, no de cap persona

El nostre país s'ha posat en marxa, amb empenta i determinació. No és el somni d'una persona, per valuosa que sigui; no estem davant del I have a dream de Martin Luther King ni tampoc davant cap pla Ibarretxe. A Catalunya no conjuguem el verb en la primera persona del singular. Afortunadament, vivim un moment apassionant, històric, d'il·lusió i esperança col·lectiva. I no depèn d'una persona, tampoc de dues ni de tres; depèn de la majoria social, depèn de la gent, de la seva voluntat, aquest és el motor del procés. És el país que somia en un futur millor.

Precisament la fortalesa del procés d'emancipació nacional radica en la seva transversalitat, que de dreta a esquerra i de manera clarament majoritària, compartim –més enllà de les nostres diferències ideològiques sovint substancials– la voluntat que siguin els ciutadans de Catalunya els que decideixen el seu futur, votant. Per això ens vam posar d'acord el 12 de desembre, per posar el futur del país en mans dels ciutadans mitjançant el referèndum del 9 de novembre, una decisió que va ser celebrada i recolzada per una majoria molt àmplia dels agents econòmics, socials i cívics del país, convençuts tots que aquest nou país que volem construir no va contra ningú sinó que vetlla pels interessos i drets de tothom. Precisament per això podem afirmar que més que un procés sobiranista, com sovint se l'etiqueta, és un procés democràtic que té com a objectiu viure i conviure en una societat més lliure i justa.

El poble és savi i va determinar, en la composició del Parlament, que aquest procés havia de ser plural, de tots, i que tots estem al servei del país i no el país al servei de cap nosaltres. Per això és important que siguem generosos i que davant la propera comtessa electoral valorem la vitalitat del procés en funció dels resultats globals de tots aquells que defensem una premissa bàsica: volem decidir el futur del país, votant. I en aquest sentit, permeteu-me manifestar la meva satisfacció si, com apunten les enquestes, tant si guanya una opció més escorada a la dreta com si ho fa una a l'esquerra, estarà guanyant una força a favor de la democràcia, a favor del 9-N. Fins i tot m'atreveixo a dir que com a país demostrem una salut de ferro quan aquelles dues forces que poden disputar-se la victòria –per primer cop– estan d'acord en allò que en aquesta conjuntura és essencial: votar per decidir. I encara més, també és saludable i important que les altres opcions polítiques que concorren a les eleccions europees i que participen de l'acord del 9-N treguin el millor resultat possible. O valorar l'aportació d'aquells que legítimament han decidit no presentar-se, perquè també són una part molt important del procés, perquè també amplien el ventall ideològic i el fan més fort i transversal. Espero i desitjo, de debò, que les tres formacions polítiques catalanes que es presenten a les eleccions europees i que defensen que el futur del país l'han de decidir els ciutadans (CiU, ERC i ICV), treguin totes el millor resultat possible, el millor. I que tots, sense cap ombra de dubte, ens posem al servei del procés i del país amb independència del resultat que finalment obtinguem. Aquest, insisteixo, és un procés de majories, no d'un partit, no de cap persona. És un procés democràtic que té com a gran protagonista la majoria social que s'expressa cívicament votant i mobilitzant-se de manera exemplar, i mentre aquesta majoria existeixi i la reforcem, qui hi guanya és el país i la voluntat de decidir el nostre futur democràticament.

La lleialtat al poble de Catalunya, als seus anhels, no pot estar condicionada al resultat electoral de cap partit. Hi som i hi serem mentre siguem majoria i reeixirem si persistim. Ens en sortirem, també, si fem valer les nostres conviccions democràtiques davant els cants de sirena de terceres vies a les quals només apel·len alguns d'aquí, però que no tenen cap resposta allí, cap. La feblesa en les nostres conviccions és el pitjor dels adversaris. La voluntat de decidir i construir un nou país és a les nostres mans, i si càndidament penséssim que depèn de la bona (sic!) voluntat del govern espanyol de torn no només ens estaríem enganyant, també deixaríem el nostre futur en mans d'aquells que l'experiència ens demostra, del dret i del revés, que de futur com a país no volen que en tinguem. Lleials al país, a la seva gent i al procés esperançador que hem obert entre tots i que esdevé una oportunitat única per ser un país normal, com tants altres estats europeus, en una Europa dels ciutadans que defensi i prioritzi els interessos de la majoria. Aquest és el nostre inequívoc compromís.

Darrera actualització ( Dimarts, 6 de maig del 2014 02:00 )