El Punt Avui

El Papa, sobre la independència de nacions com Catalunya i Escòcia: “Cal estudiar-ho cas per cas”

Francesc opina sobre la independència d'Escòcia i Catalunya

“Hi ha pobles amb cultures tan diverses que ni amb pega es podien unir”, afirma recordant el cas de l'ex Iugoslàvia

13/06/14 07:59 VATICÀ - EUROPA PRESS
El papa Francesc Foto: REUTERS.

El Papa Francesc ha considerat que la secessió d'una nació que no compti amb un antecedent d'unitat forçosa “cal prendre-la amb moltes pinces i analitzar-la cas per cas”, ja que, segons la seva opinió, hi ha casos que poden ser justos i altres que no.

En una entrevista de La Vanguardia i després de ser preguntat per les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya, ha distingit entre la independència per emancipació --com les americanes que es van emancipar dels Estats europeus-- i per secessió, de la qual ha posat com a exemple l'antiga Iugoslàvia.

“Hi ha pobles amb cultures tan diverses que ni amb pega es podien unir. El cas iugoslau és molt clar, però jo em pregunto si és tan clar en altres casos, en altres pobles que fins ara han estat junts”, ha assenyalat.

Per aquesta raó, i després d'alertar que tota divisió el preocupa, ha demanat analitzar aquestes situacions cas per cas: “Cal estudiar cas per cas. Escòcia, la Padània, Catalunya. Hi haurà casos que seran justos i casos que no seran justos”.

“La secessió d'una nació sense un antecedent d'unitat forçosa cal prendre-la amb moltes pinces i analitzar-la cas per cas”, ha esgrimit.

Darrera actualització ( Divendres, 13 de juny del 2014 08:05 )