El Punt Avui

Unió escenifica el suport a Duran i es referma en el 9-N

El partit fa pinya amb el líder en el procés de reflexió sobre la renúncia a la secretaria general de CiU

Consellers nacionals li demanen que s'hi mantingui

No hi ha data límit per a la decisió

15/06/14 02:00 L'HOSPITALET DE LLOBREGAT - ODEI A.-ETXEARTE
Josep Antoni Duran i Lleida durant la seva intervenció al consell nacional d'Unió Foto: JOSEP LOSADA.

“No és que jo sigui Unió, ni Unió sigui només en Duran, però jo represento Unió i quan expresso una opinió política no ho faig de manera aïllada del partit.” Abans que comencés el consell nacional dels socialcristians, Josep Antoni Duran i Lleida insistia en la cohesió d'UDC a l'entorn del líder i del comitè de govern en declaracions a TV3. El partit es va esforçar ahir a escenificar la “pinya” interna amb la direcció després de la crisi oberta a CiU per la possible renúncia de Duran a la secretaria general, que encara sospesa. La notícia es va difondre fa una setmana per una filtració periodística que es va rebre amb sorpresa a la formació socialcristiana. Algunes veus de CiU ho van aprofitar per il·lustrar la suposada solitud del seu lideratge. El consell nacional es va esmerçar a desmentir-ho amb els fets.

Al llarg d'aquesta setmana, Duran havia parlat de la seva possible sortida de la direcció orgànica de CiU i de la presidència de la comissió d'exteriors al Congrés amb la permanent i el comitè de govern. Ahir era el torn de formalitzar-la davant del consell nacional, que aplega els quadres del partit. El d'Alcampell no va acabar de concretar els motius pels quals es planteja la marxa de la secretaria general, però va tornar a desvincular-los de la consulta. El màxim òrgan de decisió entre congressos va refermar, un altre cop, el compromís del partit amb la cita del 9-N.

Encara ho sospesa

Segons fonts d'UDC, alguns consellers nacionals van demanar a Duran que es mantingui com a secretari general de CiU i no hi va haver cap intervenció per emplaçar-lo a deixar-la. La decisió, com ja va apuntar ell mateix, la prendrà de manera coordinada amb el president de la federació, Artur Mas. Segons el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, el consell nacional va expressar “respecte” i “suport” al líder, que no ha acotat la decisió a cap data límit. Ramon Espadaler, president del consell nacional i el previsible relleu de Duran en el comitè executiu de la federació si és que acaba renunciant al càrrec, va subratllar el suport intern expressat de “manera molt unànime” al que és, al capdavall, una “decisió personal” del també cap de files de CiU al Congrés.

Pelegrí va voler valorar el compromís “insubornable” del líder d'Unió amb la consulta. Una fidelitat al dret a decidir que CDC creia indispensable per al manteniment de Duran com a portaveu de CiU al Congrésen cas que deixi de ser el número dos de la federació per discrepàncies amb la gestió del procés sobiranista. En declaracions a Le Monde, Duran va admetre que es plantejava donar pas a la direcció de CiU a algú que se sentís més còmode amb el referèndum sobre la independència. Però en els últims dies i també ahir va negar amb insistència que el procés tingui a veure amb la hipotètica renúncia.

El vot, al setembre

CDC aposta pel doble sí el 9-N. Unió no decidirà el seu vot fins que el president de la Generalitat no hagi convocat la consulta. El partit va aclarir ahir que serà en un consell nacional extraordinari que previsiblement tindrà lloc al setembre o a l'octubre. Els socialcristians defensen un model confederal però podrien decantar-se pel doble sí en cas que no arribi cap oferta d'encaix per part del govern espanyol. A mesura que s'acosta la data, Unió redobla les crides a Madrid. “Cada cop el temps és menor”, alertava el també conseller d'Interior, “preocupat” pel xoc de trens. Espadaler va reclamar una “resposta” del govern espanyol i va recordar que existeixen cinc vies legals per emparar la convocatòria segons l'Institut d'Estudis Autonòmics.

Darrera actualització ( Diumenge, 15 de juny del 2014 02:00 )