La V donarà la volta al món

L'ANC prepara almenys una seixantena d'assajos internacionals de la V per reivindicar la consulta del 9-N

Organitza una mobilització a Madrid, encara sense data confirmada

10/08/14 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
Les 59 V previstes

Si l'any passat els catalans que viuen a l'estranger ja van brindar unes de les imatges més impactants i emotives prèvies a la Via Catalana amb el centenar llarg de cadenes humanes que més de 10.000 persones van formar en llocs tan emblemàtics com la muralla xinesa, l'Everest o el Big Ben de Londres, enguany no volen ser menys amb els assajos per a la gran V de la Diada, una fórmula “potser menys espectacular però que requereix encara més complexitat tècnica”, apunten des de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) internacional, que tornarà a coordinar totes les accions. Tot i que s'admet que “l'estat d'ànim ja no és de tanta eufòria, sinó una mica de cansament i fatiga”, centenars de catalans s'han tornat a mobilitzar i preparen noves demostracions durant l'agost i principis de setembre que serviran per donar a conèixer als seus països la voluntat de votar el 9-N, i alhora escalfar motors per a la que es vol que sigui la tercera gran Diada consecutiva, la definitiva, a Catalunya.

L'ANC de la República Dominicana, de fet, ja va donar el tret de sortida el cap de setmana passat a Santo Domingo, en una acció amb certa èpica en la logística, ja que va haver de ser ajornada de dissabte a diumenge pel pas de la tempesta tropical Bertha. Al final la V es va poder formar amb un total de 48 estelades cosides, que es van penjar a cocoters de quinze metres d'alçària.

En espera que en puguin aparèixer més, a hores d'ara ja hi ha programades una seixantena de V, que es preveu que, com va succeir l'any passat, generin un efecte bola i n'engresquin altres de noves, tot i que es veu complicat repetir la xifra superior al centenar. El gran gruix arribarà els dos últims caps de setmana del mes, en indrets també emblemàtics com la Porta de Brandemburg –no cal oblidar que el 9-N coincidirà amb el 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlín–, la seu del BCE a Frankfurt, el monument a Lincoln de Washington, el cràter del Nevado de Toluca mexicà o el Parlament d'Austràlia. De fet, se n'organitzaran des de Nova Zelanda al Brasil, passant per Corea del Sud, Colòmbia, Polònia o el País Basc.

Tot i que fins ara s'han evitat accions a la capital de l'Estat, amb la justificació que allà ja es coneix sobradament la reivindicació catalana i que alguns sectors ho podrien veure fins i tot com una provocació, ahir mateix es va saber que també es prepara una V a Madrid, si bé l'ANC encara no ha confirmat data, lloc ni hora. Fonts internes recordaven que el 2013 ja es va fer una cadena humana al parc del Retiro, amb força èxit de participació i sense cap mena d'incident, i ara els mateixos organitzadors volen reeditar una acció similar.

Amb l'experiència acumulada, la preparació de la mobilització d'enguany ha estat més acurada que mai, i a totes les iniciatives que han anat sorgint se'ls ha fet arribar una guia que han de seguir per garantir l'èxit de la convocatòria. Als organitzadors, així, se'ls dóna “llibertat creativa” sobre la formació de les V, però se'ls reclama que triïn un lloc preferiblement representatiu i que demanin els permisos necessaris a les autoritats locals, que organitzin les inscripcions, promocionin l'acte a la localitat i a través de les xarxes socials —també s'ha creat un grup de coordinació a aquest efecte—, i que el difonguin tant com puguin als mitjans dels seus països. A més, se suggereix que després enviïn les postals que es distribuiran durant les accions a personatges influents dels països de residència.

La mateixa guia conté unes pautes bàsiques comunes que després permetran muntar un vídeo conjunt d'entre tres i cinc minuts que, com ja es va fer l'any passat, es difondrà per les xarxes socials els dies anteriors a la Diada per acabar d'engrescar la participació a Catalunya. L'ANC ha demanat que, abans de l'1 de setembre, se li trametin les imatges en brut de la preparació i execució de les V, i també petites entrevistes en base a les quals es construirà un discurs que servirà de fil narratiu.

LES XIFRES

59
V internacionals
té previst formar, a dia d'avui, l'ANC arreu del món. L'última que ha anunciat, ahir, serà a Madrid.
116
vies catalanes
es van formar ja l'estiu passat a l'exterior, i van reunir més de 10.000 persones.

L'ANC ja té 33 assemblees exteriors

El lema genèric per a totes les V serà #votecatalonia, que a més de fer una crida al vot el 9-N als catalans que viuen a fora també vol demanar un vot de confiança i solidaritat a l'exterior pel procés sobiranista. Tot i que les accions les organitzen tant casals catalans com altres col·lectius i fins i tot persones individuals, bona part vénen impulsades per la xarxa d'assemblees exteriors de l'ANC. En tot just un any i mig, des que es va crear la primera a Bèlgica, ja s'ha arribat a 33, les dues últimes aquest mateix juliol a Nova Zelanda i el Brasil. En els mesos anteriors també se n'havien format a la Xina, Itàlia, Àustria o la República Txeca. En total, en formen part un miler llarg de persones, no totes catalanes, que es coordinen per mitjà d'un consell.

Darrera actualització ( Diumenge, 10 d'agost del 2014 02:00 )