El Punt Avui

Ortega no veu perillar les relacions amb ERC per al 9-N

La vicepresidenta recalca que el treball del govern, amb el suport dels republicans, està per sobre del cas Pujol

Ara evita elucubrar sobre el vet del TC i diu que l'executiu és “una pinya”

04/09/14 02:00 BARCELONA - ANNA BALLBONA

La decisió de l'expresident Pujol de comparèixer a partir del 22 de setembre i, per tant, desatendre la petició de tots els partits –inclòs CiU– perquè ho fes a principis de setembre, i la reacció de l'oposició de fer una comissió d'investigació ha significat una altra sacsejada en les relacions –i nervis– de la política catalana. I una de les que pot trontollar és l'entesa entre CiU i ERC.

Tot i que dins de CiU no ha caigut gens bé que els republicans també sol·licitin una comissió d'investigació del cas Pujol –tampoc ha caigut bé la plantada de l'expresident–, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, va apel·lar ahir a la “serenitat”. En una conferència en el Fòrum Europa Tribuna Catalunya, recollida per agències, Ortega va deslligar el cas Pujol del 9-N i dels pactes polítics per dur-lo a terme. “Els projectes que impulsem i el treball que està fent el govern amb el suport d'ERC estan per damunt de les persones”, va indicar. Entre els projectes va esmentar l'exercici del dret a decidir, però també el sosteniment de les finances i l'eixamplament de l'estat del benestar.

En paral·lel, però, la dirigent democristiana no es va estar de criticar “les presses” de l'oposició per crear la comissió d'investigació i es va mostrar partidària d'escoltar, primer, les “explicacions” de Pujol en la seva compareixença i de plantejar-se, després, si cal, la creació d'una comissió. “Però fem les coses amb seny, ben fetes”, va recalcar.

El concepte del “seny” el va tornar a fer servir per assegurar que ho tenen tot a punt per celebrar la consulta sobiranista del 9-N. Malgrat que a l'agost Ortega havia dit que si el Tribunal Constitucional vetava la consulta aquesta no es podria fer, i a pesar que aquest dilluns va avisar ERC que no podia demanar al govern que incomplís la llei, ahir no va voler parlar d'“escenaris futuribles”. Sí que va reiterar, en canvi, que el govern treballa “com una pinya” i amb una sintonia “completa” per celebrar la consulta, en la qual va confirmar la presència d'observadors internacionals.

Tot a punt per a la consulta

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, es va reunir durant dues hores i mitja ahir amb els partits amb els quals van acordar la data i la pregunta de la consulta, i amb el PSC, que votarà a favor de la llei de consultes, per informar-los dels preparatius del 9-N. El govern ja ha previst el dispositiu humà i les formes de votació. Es podrà fer de manera presencial durant la jornada electoral i també uns dies abans amb el mètode de vot per dipòsit, com es fa en altres països. El diputat del PSC, Ferran Pedret, va dir que no hi ha problemes logístics per fer la consulta, però sí “problemes legals” que la impediran.