El Punt Avui

ISONA PASSOLA  DIRECTORA I PRODUCTORA DE CINEMA QUE ESTRENA A LES SALES EL LLARGMETRATGE DOCUMENTAL ‘L'ENDEMÀ'
Passió pel cinema.
Filla de l'empresari Ermengol Passola, Isona Passola va fundar el 1993 la productora Massa d'Or, amb la qual ha treballat amb alguns dels noms més rellevants del cinema català tant en ficció com en documental; un dels seus grans èxits ha estat ‘Pa negre', la multipremiada pel·lícula d'Agustí Villaronga. Ha dirigit el documental ‘Catalunya Espanya' i és presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català des del 2013.

“En el país que vull també hi caben els que voten no”

“Els tècnics que aporten les seves opinions en la pel·lícula podrien ser un bon govern provisional”

“He volgut separar la part emocional, vehiculada a través dels actors, de la racional de les dades”

“Precisament pel fet de no tenir un estat propi hem construït una societat civil molt potent que és modèlica a Europa”

04/09/14 02:00 BARCELONA - XAVIER ROCA
Isona Passola en la presentació a la premsa de ‘L'endemà'Foto: ACN.
Hi ha gent que defensa Catalunya amb idees no ja del segle XX, sinó del segle XIX

Directora, productora i presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola estrena demà el documental L'endemà, una pel·lícula en què diversos experts ofereixen arguments per al procés sobiranista i expliquen com seria el nou estat.

Quan el 2009 va estrenar el documental ‘Catalunya-Espanya' imaginava que acabaria fent aquest?
Quan anava a fer les presentacions d'aquella pel·lícula el públic sempre me'n demanava una en què ja no parlés de les relacions amb Espanya sinó de la independència. En el moment que vaig veure que es podia finançar a través del micromecenatge vaig pensar que era el moment
Amb 345.000 euros recollits en quaranta dies i més de 8.000 mecenes ha estat la campanya de micromecenatge més amb més èxit d'Europa.
Si he fet la pel·lícula és perquè 8.000 persones m'han fet confiança. M'explico aquest èxit pel fet que
Catalunya té una societat civil molt potent a la qual hem de donar valor. Justament perquè no hem tingut un estat, a tot arreu hem construït societats, clubs... i internet ha estat una irrigació fantàstica d'aquesta societat civil, modèlica a Europa
Una de les seves intencions és convèncer els no convençuts?
Sí, però d'una manera tranquil·la, molt oberta, molt integradora. El país que dibuixa L'endemà és el país on caben els que han votat no, on tothom se senti còmode, on hi ha un respecte per la diversitat. Una manera d'explicar als que dubten que serà una societat respectuosa i integradora és a través de l'adhesió, cosa que quan tens un estat al darrere no cal. Això no exclou la solidaritat; és un model que il·lusiona.
En efecte, a ‘L'endemà' es parla també castellà, hi ha una escena de flamenc...
Per mi això no és qüestió, Catalunya ha estat molt temps capital del flamenc, ha tingut jotes. Això no és mestissatge, això és Catalunya. Jo explico el que és Catalunya, una Catalunya que m'agrada molt. Considero que, si tenim un estat i si durant el franquisme va resistir el català, aquesta serà una llengua potentíssima perquè és l'únic lloc del món on es parla, però no en contra del castellà. La gent que vol això parla defensant-se, per les ferides, és una visió absolutament parcial de Catalunya. Estic en contra de la gent que té una idea de Catalunya molt basada en idees no ja del segle XX sinó del XIX. La força que té Catalunya és la seva capacitat d'adhesió de gent de tot arreu, perquè és una societat absolutament diversa, molt integradora; a les torres humanes hi ha marroquins i andalusos, als quals fa il·lusió ser-hi perquè l'escola ha estat un model que ha funcionat per a la immigració. No m'agrada la paraula tolerància, però hi ha convivència religiosa, sexual, lingüística. Aquesta és la Catalunya real, que fa il·lusió, que pot fer un país modèlic. Jo no sé quina serà la llengua oficial però el català estarà molt ben tractat perquè ja l'hem defensat quan ho teníem tot en contra, ho defensen els no catalanoparlants més que ningú
Hi ha el risc que els espectadors que tingui la pel·lícula siguin els prèviament convençuts, per militància?
La distribució no ha estat feta amb aquest criteri, ens l'han demanada al Baix Llobregat, a Sabadell, a Terrassa, a tot arreu. Jo l'he feta perquè la vegi el màxim de gent possible.
Amb quin criteri s'han triat els experts que hi intervenen?
Hem buscat gent que tingui rigor amb les dades, molt diversa i transversal,. Podria ser un govern provisional: el medi ambient, l'exèrcit, la medicina, l'escola, la justícia... Un govern provisional de tècnics bons, no de polítics.
I ha quedat fora algú que li fes il·lusió?
Han quedat moltes coses fora, perquè de cent hores de gravació he hagut de sacrificar molt, fins i tot gent que ja havia rodat
Les intervencions dels experts s'alternen amb una ficció.
Jo vinc de la ficció, m'agrada molt la direcció d'actors, i vaig voler separar la part emocional –vehiculada a través dels actors i les metàfores– de la racional.
Darrera actualització ( Dijous, 4 de setembre del 2014 02:00 )