El Punt Avui

L'ANC vol la independència pel Sant Jordi del 2015

Ho proposa en el full de ruta que votarà el 5 d'abril, en què també defensa la constitució d'una assemblea d'electes que faci la declaració si se suspèn la Generalitat

Vol anar de bracet amb el govern per la Diada

14/03/14 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
L'ANC va presentar ahir l'estratègia exterior, després que el PP denunciés els seus plans Foto: J.L.

La diada de Sant Jordi del 2015. Aquest és “l'horitzó plausible” que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) proposarà perquè es faci la declaració d'independència si, en la seva assemblea general del 5 d'abril a Tarragona, ratifica la ponència que ha fet pública al web amb el full de ruta a seguir a partir d'ara, que actualitza els que ja va aprovar el 2012 i el 2013.

El document veu “irreversible” aquesta declaració passi el que passi arran de la consulta convocada pel 9 de novembre. Si no es pot fer, l'ANC proposa la constitució d'una assemblea de càrrecs electes amb els diputats catalans als parlaments català i europeu, i al Congrés i el Senat espanyols, i obrir-la si s'escau als alcaldes, per donar suport al procés, si aquest continua amb unes plebiscitàries. En aquest cas es proposa també una taula de forces polítiques i socials que impulsi una candidatura unitària. Ara bé, si l'Estat suspèn la Generalitat, haurà de ser l'assemblea d'electes, amb el suport bàsic municipal explicitat en una assemblea d'alcaldes, la que condueixi el procés, nomeni un govern provisional i faci la declaració.

Si la consulta es pot fer, de manera tolerada o amb l'oposició de l'Estat espanyol, i guanya el doble sí, seria el govern el que hauria de demanar negociacions al govern espanyol per al repartiment d'actius i passius, i per pactar la transició. En cas de negativa, es demanaria la intervenció internacional i del Tribunal de Justícia de l'Haia.

L'ANC avisa que la “visualització” del nou estat s'hauria de concretar amb el control de grans infraestructures i fronteres, com ara ports i aeroports, la seguretat pública o les comunicacions i el pagament dels tributs de la majoria de la ciutadania a l'administració del nou estat. A més, ja parla de preparar un procés constituent que acabaria amb un referèndum per aprovar la primera constitució catalana per la Diada del 2015, previ a la convocatòria de les primeres eleccions del nou estat.

Abans, això sí, l'ANC es posa deures pels pròxims mesos. Abans del 30 d'abril, vol crear un òrgan de coordinació de la campanya pel sí i sí, que posaria en marxa l'1 de juny a tot el país. A més, com en les dues últimes diades, vol escalfar motors ja des del 30 de juny, també a l'exterior.

Tot i que no s'avança com serà –ho anunciarà el dia 5–, el repte és que l'acte de la Diada d'aquest any tingui “un ressò mundial superior” als dos anteriors, per mostrar que “és el poble de Catalunya el que convoca la consulta i ha decidit que votarà”. Per això ja reclama la implicació, ara sí, de la Generalitat i dels ajuntaments, i la creació d'un òrgan estable de coordinació amb aquests. L'ANC s'abocarà després en la campanya per la consulta, en un procés que començarà el 12 de setembre i en què també reserva un paper decisiu als ajuntaments.

“Mas no és soci”

La líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va denunciar ahir els plans de l'ANC al Parlament i va instar el president Mas a dir si és el seu full de ruta. La resposta arribaria hores després a través de la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que va aclarir que Mas no pot votar el text perquè no és soci, i que, si es ratifica, la proposta “va adreçada especialment a la societat civil, però el que ha de decidir és el govern, que té el seu full de ruta”.

Darrera actualització ( Divendres, 14 de març del 2014 02:00 )