El Punt Avui

Catalunya s'explica al món

03/01/14 02:00 -

El govern va enviar fa uns dies a 27 caps d'estat i de govern de la Unió Europea i al president de la Comissió Europea una carta en la qual s'explica l'esperit democràtic que anima la iniciativa catalana en favor del dret a decidir. A més, va enviar un memoràndum a altres països. Diàleg, transparència i europeisme. Són alguns dels conceptes presents en el document, associats a la democràcia i que són constitutius de la realitat catalana. La mobilització del govern espanyol ha consistit, de moment, a enviar un document alliçonador als seus ambaixadors i cònsols perquè demostrin que demanar una convocatòria a les urnes
és antidemocràtic.

N'hi haurà prou, doncs, que les màximes autoritats europees comparin l'esperit i el tarannà dels dos documents perquè s'adonin de la legitimitat de les aspiracions de molts catalans. L'intent del Ministeri d'Exteriors d'explicar la situació al món a través dels seus ambaixadors resulta pueril. Potser García-Margallo creu que els països no s'informen de la realitat amb les seves pròpies ambaixades.

Espanya entomarà la carta del president com una nova mostra de falta de lleialtat, i fins i tot hi haurà qui exigirà un càstig corresponent. Però aquestes veus obliden que la lleialtat, perquè ho sigui, ha de ser en doble sentit. ¿Espanya és lleial amb Catalunya? És força possible, d'altra banda, que la resposta d'Europa a la carta sigui el silenci o la prudència. És lògic. Espanya és un soci del club i no poden disgustar-lo. Però el silenci és, en aquests casos, molt eloqüent. N'hi ha prou, i això també disgustarà Espanya, que els líders europeus no facin cap gest hostil i en contra.

Darrera actualització ( Divendres, 3 de gener del 2014 02:00 )