El Punt Avui

L'ANC també posa la directa

arguments L'entitat dóna un impuls a la campanya ‘Signa un vot' amb la presentació d'un vídeo que vol demostrar que la consulta és legal firmes Potencia la recollida de signatures per legitimar la declaració unilateral d'independència

03/01/14 02:00 REDACCIÓ
Notícies de ...

La campanya Signa un vot que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) impulsa des de fa mesos entra en un nova fase. Com ja va anunciar el mes passat en la presentació d'activitats per al 2014, el cap de setmana de l'11 i 12 de gener intensificarà la recollida de firmes amb la qual pretén legitimar el Parlament de Catalunya perquè faci la declaració unilateral d'independència en cas que no es permeti la celebració de la consulta independentista convocada per al 9 de novembre. Com a complement a aquesta empenta, ara ha presentat un vídeo en què els principals actors del procés apareixen caricaturitzats de peó d'escacs i que ja es pot veure a Vimeo i Youtube. Amb l'espot el que es pretén es fer pedagogia i desmuntar els arguments que des de Madrid es donen per prohibir el referèndum. Primer apareixen els líders dels quatre partits que han acordat la consulta, Artur Mas, Joan Herrera, Oriol Junqueras i David Fernández. Posteriorment fan entrada Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba dient que la consulta és il·legal i inconstitucional i que, per tant, és contrària a la llei.

Per contrarestar aquest argument, l'ANC recorda que el dret constitucional internacional, la mateixa Constitució espanyola i l'Estatut de Catalunya preveuen un mecanisme perquè els ciutadans promoguin iniciatives, a través del dret de petició. Es tracta d'una figura que s'activa a través d'una recollida de firmes i que insta el Parlament a realitzar la declaració unilateral en cas que la consulta no sigui finalment viable. “Reclamem el dret a expressar-nos democràticament”, s'afirma en el vídeo, i es demana als ciutadans que s'informin d'on poden firmar a través de la web signa.assemblea.cat.

Segons l'ANC, aquesta és una campanya molt forta des del punt de vista jurídic, ja que compleix amb les previsions que fan les principals cartes magnes catalana, espanyola i el dret internacional. A banda de la campanya Signa un vot, durant el 2014 se'n portaran a terme quatre més. Aquest és el país que volem serà un espai de reflexió que pretendrà donar resposta a la pregunta “I per què la independència?” De la desobediència a la sobirania vol respondre a les accions il·legítimes que es puguin emprendre contra Catalunya. És a dir, aprofitar com una oportunitat tota acció que es porti a terme contra el procés. Un sol poble vol portar els arguments independentistes a llocs on el sentiment independentista està menys arrelat i, finalment, De Catalunya al món vol donar ressò internacional al conflicte català.

Darrera actualització ( Divendres, 3 de gener del 2014 02:00 )