El Punt Avui

OPINIÓ

De piròmans a bombers

04/01/14 02:00 ALBERT BRAMON
L'autor de l'article opina sobre el procès sobiranista.Foto: EL PUNT AVUI.

A mesura que molta gent amb la boca petita confessa que no veu cap possibilitat a la consulta, a mesura que es fa més evident que l'objectiu dels dirigents del moviment independentista és que l'Estat intervingui l'autonomia i a mesura que el pensament de CiU és allargar tant com pugui el que sigui i... que duri, començo a sentir de la boca de gent diversa l'últim argument a favor del moviment independentista: “Arribarem treballosament a una modificació de la Constitució gràcies a la pressió que el procés independentista haurà provocat.”

Reina santíssima! No hi ha com creure en el més enllà! Fa 5 anys hi havia un procés anomenat nou estatut que perseguia el mateix objectiu i del qual estava força a prop, i una elit de gent el va rebentar perquè pensava que si Pasqual Maragall i José Montilla se sortien amb la seva, que si un procés semblant a les possibilistes Olimpíades triomfava, se'ls havia acabat el poder per molt de temps.

I varen posar en marxa un pla per esbotzar l'Estatut en dos fronts. El primer, forçar que el redactat de l'Estatut fos tan radical que no pogués ser paït pels espanyolistes moderats (que n'hi havia i que n'hi ha), i el segon, iniciar un moviment intern de rebuig que identifiqués l'Estatut amb les engrunes per als pobres.

En el primer front, només cal recordar la inclusió dins del redactat de la frase “el català llengua d'ús preferent”, amb l'única utilitat de fer bullir la sang dels moderats. I, en el segon front, les manifestacions organitzades per l'Òmnium en contra de l'Estatut per Sant Joan del 2008, coincidint amb el nou acord de finançament. Aquell que donava a Catalunya el mateix percentatge del PIB a les inversions de l'Estat i que creava un fons de compensació per mantenir la solidaritat sense empobrir-se.

En el naufragi hi varen contribuir de bon grat també la campanya de recollida de firmes del PP en contra de l'Estatut, que li va servir (i molt) de trampolí electoral, i el comportament pamplines de Zapatero nomenant el jutge Aragon per fer la sentència del Tribunal Constitucional, fet que, a sobre, no li va servir de res. Però tot això no hagués funcionat sinó hagués estat pel sabotatge intern de l'Estatut amb la inestimable col·laboració de la brigada mediàtica del Timbaler del Bruc (TV3 et alii).

Una brigada mediàtica que farà que tot això que acabo d'explicar no serveixi absolutament de res perquè, encara que algú pugui momentàniament aturar-se a pensar, li durarà poc, just esperar ser arrossegat vint segons després pel Freedom for Catalonia, i a oblidar-se de tonterietes com la pujada de la llum, la prohibició de l'avortament, l'anul·lació del poder dels ajuntaments i la nova llei de seguretat. I, si queda algun dubte, inventar-se un nou argument per ascendir a l'altar dels bombers els mateixos que van calar foc al bosc.

Aquests dies de Nadal he hagut de sentir sortint de la boca de bona gent coses com “Així tu estàs a favor del castellà?” o “Per què no estàs al cantó dels catalanistes del PSC?” Us confesso que algun cop he hagut d'anar a mirar la foto de la manifestació de la Marxa per a la llibertat a Olot per assegurar-me que no he estat somiant durant 35 anys.

L'únic consol que em queda és la pel·lícula Allò que el vent s'endugué. En especial, l'escena en la qual els sudistes organitzen un ball per acomiadar els soldats que van a la guerra. L'eufòria és generalitzada, hi ha ball, recollida de diners i xerinola. En Rhett Butler s'ho mira amb sorna des del començament de l'escala. Més endavant hi ha una altra escena en el mateix saló en què Rhett, brut i vestit de militar (tampoc tan brut, que era en Carl Gable!), ha pogut tornar de permís i contempla entristit com hi ha gana, privacions i un anar i venir de ferits. En l'última escena l'Scarlet O'hara intenta mantenir en Rhett i li pregunta: “A on aniré? Què faré?”, i ell li contesta aquella profunda frase: “Ai estimada, no ho sé, però, francament, m'importa un rave.”

Darrera actualització ( Dissabte, 4 de gener del 2014 02:00 )