El Punt Avui

La societat civil s'involucra per fer arribar el missatge

Les accions a l'estranger d'ANC i Òmnium s'afegeixen a la feina dels casals

S'estenen les iniciatives divulgatives

04/01/14 02:00 BARCELONA - Ò.P.J
La cadena humana de Londres a l'agost va ser la més concorreguda a l'exterior Foto: EL PUNT AVUI.
Notícies relacionades

Tota la feina del govern en matèria d'acció exterior en els últims anys no parteix de zero, ni ha estat pas sola. Els 130 casals i comunitats catalanes reconegudes avui al món, algunes amb més d'un segle d'història, sempre han estat d'una manera o altra els ambaixadors culturals i sovint polítics de la causa catalana, un paper que la majoria vol seguir jugant, i amb més força que mai.

Això sí, se'ls han afegit en l'últim any les accions a l'exterior que ha començat a organitzar la societat civil catalana. Entre el 3 d'agost i la mateixa Diada de la històrica Via Catalana catalans dels cinc continents van muntar un centenar llarg de cadenes humanes per reivindicar la independència en indrets tan emblemàtics com ara la muralla xinesa, el Central Park de Nova York, el Big Ben de Londres i l'òpera de Sydney.

L'Assemblea Nacional Catalana, de fet, ja disposa d'una vintena de delegacions a l'exterior, que han començat una tasca divulgativa paral·lela a la societat d'acollida, amb xerrades, com la que la seva presidenta, Carme Forcadell, va pronunciar a Brussel·les fa unes setmanes, accions informatives i contactes amb la premsa. Una feina que també intensificaran aquest 2014, en què ja preparen altres accions coordinades per no abaixar la guàrdia. Iniciatives semblants prepara també Òmnium Cultural, després que la seva presidenta, Muriel Casals, ja participés el 2013 en conferències a París i Edimburg.

A tot això cal afegir-hi iniciatives com la de la revista Sàpiens, que ha promogut amb gran èxit una campanya per apadrinar i fer arribar gairebé 14.500 llibres sobre el cas català a personatges influents de tot el món. Una iniciativa semblant a la de l'activista Liz Castro, impulsora del What's up with Catalonia, i que també coordina des d'aquesta setmana la versió en anglès de Vilaweb, una eina que pot ser molt important també per a la pedagogia que ara requereix el procés català.

LA XIFRA

116
cadenes humanes
, amb uns 10.000 participants, es van fer a tot el món per internacionalitzar la Via Catalana.
Darrera actualització ( Dissabte, 4 de gener del 2014 02:00 )