• 4 ene. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • BARCELONA/ MADRID Redacció

Els EUA veuen el plet català com un afer intern a resoldre a Espanya

Jorge Fernández Díaz creu que l’assumpte divideix fins i tot les famílies

La Generalitat assegura que ja ha rebut respostes a la carta de Mas, però no diu de quins països

L’ambaixada dels EUA a Espanya va reiterar ahir a l’agència Europa Press que la qüestió catalana és un “tema intern espanyol” que l’Administració nord-americana “no entra a valorar”. Així es van expressar fonts de la legació nord-americà a Madrid després que transcendís la carta que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha remès als líders europeus i a 45 ministres d’Exteriors demanant-los suport per a la consulta. Aquesta reacció se suma a l’emesa dijous per l’ambaixada francesa recordant que el president François Hollande també va dir, després de la seva entrevista amb Mariano Rajoy, que “Catalunya és una regió d’Espanya i que, per tant, és un tema intern d’Espanya”.

ARXIUEl ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo

La iniciativa de Mas sí que va obtenir ahir una dura reacció del Govern espanyol. El ministre de l’Interior, Jorge Fernández, diputat electe per Barcelona, va acusar Mas d’estar provocant una “fractura sense precedents” en la societat catalana, fins i tot entre familiars i amics, amb un projecte sobiranista que està “contaminant la convivència”.

Sobre la carta enviada pel president, Fernández va considerar que ja va tenir “resposta per endavant”, perquè la Unió Europea ja va deixar clar per boca de José Manuel Durão Barroso i Herman van Rompuy que si Catalunya s’independitza d’Espanya quedarà immediatament fora d’Europa. Al marge de les cartes enviades per Mas, Fernández va afegir que, com a català, el que li “fa mal de debò” dels plans de Mas és que està fracturant la societat catalana fins al punt que aquest Nadal ha pogut comprovar que hi ha famílies o amics que han optat per no reunirse. “Acabo de viure situacions molt tristes que no havia pensat mai que viuria a Catalunya”, va assegurar el ministre.

En roda de premsa, el titular d’Interior al Govern de Mariano Rajoy va considerar que no hi ha una “desafecció” entre Catalunya i la resta d’Espanya –utilitzant el terme a què va recórrer el 2007 el llavors president de la Generalitat José Montilla–, sinó que s’està produint una “fallida social, familiar” en la societat catalana per una iniciativa que considera que va “en perjudici de Catalunya” i “en contra dels interessos del conjunt d’Espanya”.

Mentrestant, el Govern de la Generalitat va celebrar ahir la repercussió que ha tingut a parer seu la remesa de cartes de Mas. El secretari d’Afers Exteriors, Roger Albinyana, va assegurar en declaracions a Catalunya Ràdio que “alguns països” europeus ja han respost a la carta en defensa de la consulta d’autodeterminació, tot i que va evitar concretar quins són. Sí que va reconèixer que no hi ha hagut resposta de països influents com Alemanya, el Regne Unit i França. En aquest sentit, el secretari d’Exteriors del Govern català va assenyalar que l’objectiu de la comunicació del president de la Generalitat no era tant demanar una resposta com informar de la situació del procés català. Albinyana va assenyalar que a mesura que avanci el procés, la Generalitat intensificarà els contactes internacionals per exposar la “reivindicació democràtica” de la consulta.

D’altra banda, Esquerra Republicana ha sol·licitat la compareixença al Congrés del ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, perquè informi de l’argumentari sobre la posició d’Espanya respecte al procés sobiranista català que ha repartit entre els ambaixadors i cònsols espanyols. El diputat republicà Alfred Bosch preguntarà pel “cost econòmic” de l’elaboració d’aquest document i quins recursos públics es van fer servir per a la redacció.