El Punt Avui

Cimera PSC-PSOE per fer front comú al sobiranisme

Navarro i Rubalcaba, acompanyats de Balmón i Valenciano, es reuniran dimarts a Barcelona per avançar en la resposta federal

L'oferta socialista se centrarà en la declaració de Granada

04/01/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Rubalcaba i Navarro en un acte a favor del federalisme al pavelló de la Vall d'Hebron al desembre passat Foto: O.DURAN.

Les direccions del PSC i el PSOE han acordat reunir-se l'endemà de la festivitat de Reis, el 7 de gener, a Barcelona, per coordinar la resposta dels socialistes al procés sobiranista a Catalunya. La trobada estarà encapçalada pels líders dels dos partits, Alfredo Pérez Rubalcaba i Pere Navarro, que estaran acompanyats per dirigents destacats de cadascuna de les direccions, amb la qual cosa es vol dotar la trobada d'una especial importància i poder expressar l'existència d'una altra sortida a les relacions entre Catalunya i Espanya.

Amb aquest objectiu, a la reunió també hi assistiran, per part del PSOE, la número dos, Elena Valenciano; el secretari d'organització, Óscar López; el responsable de relacions institucionals i polítiques autonòmiques, Antonio Hernando, i d'igualtat, Puri Causapié, i el portaveu a la Comissió Constitucional del Congrés, Ramón Jáuregui. Per part del PSC hi haurà el secretari d'acció política, Antonio Balmón; el secretari d'organització, Esteve Terradas; el president de la Fundació Rafael Campalans, Miquel Iceta, i membres del secretariat com ara Eva Granados i Núria Parlón.

Amb aquesta reunió, els socialistes volen avançar en una proposta comuna per solucionar les tensions territorials –que passa per una reforma de la Constitució cap al federalisme– i deixar clar que estan treballant colze a colze per estendre ponts que “uneixin davant dels murs que altres vulguin aixecar”, tal com ja va anunciar el desembre passat la número dos del PSOE, quan va avançar la intenció de fer aquesta reunió d'alt nivell per mostrar que estan “junts” en aquest assumpte.

La Declaració de Granada, aprovada el juliol passat, serà l'aposta que defensaran ambdós partits, mentre que continuaran les discrepàncies pel que fa a la celebració d'una consulta, que el PSOE rebutja de ple. Diferències que, d'altra banda, no suposaran cap problema d'entesa, ja que el posicionament del PSC a favor d'un referèndum legal i pactat amb l'Estat xoca directament amb la voluntat de rebuig expressada per Rajoy i deixen en paper mullat la proposta del PSC. L'acostament ja es va escenificar en la conferència política del PSOE del novembre passat, en què Rubalcaba va traslladar el seu “afecte” al PSC i posteriorment amb l'aprovació, per part del PSC, d'una declaració al consell nacional que constata que no donarà suport a cap iniciativa legislativa relacionada amb la consulta que no hagi estat acordada amb Rajoy.

Darrera actualització ( Dissabte, 4 de gener del 2014 02:00 )