El Punt Avui

ANÀLISI

Tímid avanç del sí

04/01/14 02:00 Q. ARANDA
Sturgeon i Salmond caminen per davant d'un rètol amb la data de la consulta Foto: REUTERS.
L'independentisme confia que, primer, introduirà el dubte raonable als electors i, després, els convertirà al nou credo

La lenta erosió del camp unionista es confirma de mica en mica. En la darrera enquesta, la mateixa que destaca les dificultats dels independentistes per captar majoritàriament el vot de les dones, es percep que la diferència entre el sí i el no s'ha reduït de 19 a 14 punts des de l'agost. Un regal de Nadal per a l'SNP? Si més no, un recordatori que el partit encara no s'ha perdut, per bé que tots els sondejos suggeririen el contrari. Per ser cauts, però, cal dir que al desembre el sí només ha augmentat un punt en relació amb el novembre.

L'estratègia independentista és la gota malaia, però. Confia que, primer, introduirà el dubte raonable als electors i, després, els convertirà al nou credo. Perquè el gran desavantatge del sí és que ha de demostrar el que, avant la lettre, és indemostrable: que en una Escòcia independent es viuria millor que ara. Qüestió de fe. Hi ha tantes dades a favor com en contra, tantes incerteses encara al camí com il·lusió i esperança es pot trobar l'endemà del referèndum.

Joves i dones són dos dels grans grups de votants per explotar. Als joves se'ls ha mirat d'implicar legalitzant la participació a partir dels 16 anys. No hi ha, ara per ara, un decantament tan pronunciat contra la independència entre aquest (16-18 anys) com entre les dones. Per això els estrategues de l'SNP han volgut donar veu –i la té molt capacitada– a la vicepresidenta del govern escocès, Nicola Sturgeon, com a cap de cartell del sí. Sturgeon s'està multiplicant en conferències i debats arreu del país. I també per això una de les grans novetats de la presentació del llibre blanc va ser la promesa de millors polítiques socials i de cura dels infants, un paradís per a les dones en la nova Escòcia, segons el document. El problema és que el de les dones no és un col·lectiu homogeni, com tots. Segons les enquestes, les de classe mitjana i les de classe mitjana-alta votarien en més proporció per la independència que no pas les de classe treballadora. Paradoxal, perquè són aquestes, precisament, les menys afavorides per l'statu quo. En teoria, doncs, potser les més proclius al canvi. Però no.

El que demostra això, potser, és que les enquestes intenten reduir a fórmules molt simples realitats tremendament complexes.

Darrera actualització ( Dissabte, 4 de gener del 2014 02:00 )