El Punt Avui

La consulta catalana centra la represa del debat polític

Mas explica avui les directrius a seguir el 2014, i el PSC i el PSOE fan una cimera per contrarestar la proposta sobiranista

El Parlament tramita la petició que servirà per traslladar el debat a Madrid

07/01/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Rubalcaba i Mas al Palau de la Generalitat en una reunió que van mantenir l'octubre passat Foto: ALBERT SALAMÉ.

Finalitzades les vacances de Nadal, avui es reprèn el curs polític i ho fa amb una agenda atapeïda centrada ja aquesta primera setmana en la consulta sobiranista. El que fins ara ha estat una promesa electoral de CiU, ERC, ICV i la CUP s'haurà d'anar concretant al llarg d'aquest semestre que avui al migdia inaugura el president de la Generalitat, Artur Mas, amb una compareixença davant dels mitjans després del primer Consell Executiu de l'any, en què s'espera que marqui les línies estratègiques del 2014 i faci balanç del 2013.

El consens generat a l'entorn del 9-N i la doble pregunta va ser forjat després d'una intensa negociació i davant d'un cert escepticisme entrela ciutadania. No és d'estranyar doncs, que Mas s'hi refereixi avui, després que s'hagi conegut també la carta que va enviar als líders europeus per demanar-los suport per a la consulta. Tanmateix, avui no s'esperen gaires novetats pel que fa a l'organització de la votació. A hores d'ara es desconeix si els presidents català i espanyol faran cas a les demandes respectives de diàleg i posaran data i hora a una trobada institucional. Precisament està previst que Rajoy vingui aquest mes a Catalunya, una visita que encara ha de tancar-se però que podria coincidir amb la convenció política que prepara el PP català per erigir-se en el principal partit contra la independència i fer front a l'auge de C's en les enquestes.

Avui mateix, en una altra banda de l'escenari, els líders del PSC i el PSOE, Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba, acompanyats de les respectives direccions, es reuneixen a Barcelona, per primer cop des que es van fer públiques la data i la pregunta, per dissenyar l'estratègia conjunta que ha de servir per contrarestar el procés sobiranista i oferir una alternativa a la independència. La intenció és presentar Rubalcaba com el pol oposat a l'immobilisme de Rajoy gràcies a la proposta federalista que ha sorgit en l'últim any a les files socialistes a rebuf dels clams independentistes, que ara es vol reforçar. Fonts del partit han avisat que també es parlarà de temes socials.

Mentrestant, el debat es reprendrà demà al Parlament. La mesa i la junta de portaveus es reuniran per tramitar les últimes iniciatives presentades i abordar la petició de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP perquè es convoqui un ple el 16 de gener. L'únic punt de l'ordre del dia seria per debatre i votar la proposta per presentar a la mesa del Congrés dels Diputats la proposició de llei que permeti delegar a la Generalitat la competència per celebrar un referèndum.

De resultes de la cimera entre el PSC i el PSOE d'avui, però, la mesa podria trobar-se una segona proposta, aquesta dels socialistes, per incloure-la en l'ordre del dia i que evités vots diferents entre els diputats del PSC, alguns dels quals veuen amb bons ulls el text que aprovaran els parlamentaris de CiU, ERC, ICV i la CUP.

LA DATA

16-01-14
És el dia
previst per al ple en què s'aprovarà la proposta que traslladarà a Madrid el debat sobre la consulta.

Homs i Margallo, en camp contrari

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, participa demà a Tenerife en un cicle de conferències sobre els Reptes i desafiaments de les comunitats autònomes al segle XXI, organitzat per Tribuna Fòrum Europa. En la seva ponència, que serà introduïda pel conseller d'Economia del govern canari, Javier González Ortiz, Homs explicarà el procés que viu Catalunya per exercir el seu dret a decidir. Precisament, en un marc semblant, el fòrum Tribuna, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, també serà demà a Barcelona per parlar dels reptes d'Europa, en què no faltaran les al·lusions a l'intent de la Generalitat d'internacionalitzar el debat català.

Darrera actualització ( Dimarts, 7 de gener del 2014 02:00 )