El Punt Avui

El govern i la consulta, blindats

Mas garanteix que convocarà la consulta encara que Rajoy s'hi oposi

Descarta l'entrada immediata d'ERC a l'executiu perquè el creu “fort” i “estable”

08/01/14 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE
Artur Mas
Mas espera que
el 2014 hi haurà creació neta d'ocupació
Notícies de ...

Artur Mas va fer la primera compareixença de l'any per blindar el govern i la consulta davant d'un blau renovat. ERC no entrarà a l'executiu fins que l'embat amb el govern espanyol ho requereixi i el president de la Generalitat convocarà la consulta encara que Mariano Rajoy s'hi oposi. Dos missatges principals per al vertiginós 2014, l'any determinant per al procés. Després de l'acord majoritari sobre la data i la pregunta de la consulta, Mas creu “fort” i “estable” el seu gabinet i ja no veu clara la conveniència d'una coalició al Palau de la Generalitat com defensava al principi del mandat. El president també va garantir que els catalans seran cridats a les urnes el 9 de novembre a l'empara d'un “marc legal”, digui el que digui La Moncloa. “Que entenguin que quan un poble vol votar no hi ha manera d'evitar-ho”, va afirmar. Diàleg amb Madrid, sí. Referèndum també.

El de l'escenari de la sala de premsa governamental no era tan sols un canvi anecdòtic. L'embolcall del doble missatge presidencial era un blau en consonància amb els governs de l'OCDE, de la Unió Europea, l'OTAN i l'ONU. Un blau internacional en l'etapa més important de difusió del procés a l'exterior. Mas va admetre que no espera “una presa de posició explícita” d'estats del món a favor de la consulta, però confia en les conviccions democràtiques de la comunitat internacional i els vol mantenir informats, ni que sigui per la via epistolar. El blau és alhora el color de la dreta europea i del Partit Demòcrata nord-americà, en oposició al vermell i amb complementarietat al carabassa, el policrom convergent. “Tenim obstacles que no neguem però que creiem que podrem superar.” Mas va intentar treure dramatisme al procés i obrir una tímida finestra a l'optimisme econòmic. En va dir “canvi de rasant”: “Hi ha coses que continuaran sent dures però ara s'amorosiran una mica.” L'executiu espera que aquest sigui el primer any de creació d'ocupació neta des de l'inici de la crisi i que, un cop superada l'“actitud obstruccionista” del PP, entrin en vigor uns pressupostos sense retallades addicionals però de mantinguda austeritat i amb 2.300 milions d'ingressos per concretar.

Mas no descarta l'entrada dels de Junqueras a l'executiu més endavant. Però després de parlar-ne amb el president dels republicans, amb els dirigents de CDC i amb Josep Antoni Duran i Lleida, Mas admet ara que no té una “posició definida” al 100% i que la qüestió es decidirà en els pròxims mesos, sense presses i pressions, lligada als revolts del procés.

Solució salomònica

D'aquesta manera, ERC continuarà garantint i condicionant la governabilitat des de fora, sense patir cap desgast electoral. I Mas, després del cop d'efecte del pacte sobre la data i la pregunta de la consulta, intentarà refer el seu lideratge electoral, sense obrir la caixa dels trons dels equilibris governamentals amb Unió ni cedir quotes de protagonisme a Junqueras, ni competències essencials per a la gestió de l'anomenada transició nacional, com exterior o Governació. “No vull canviar el govern ni vull convocar eleccions”, va sentenciar. Mas es va confessar “content” amb els membres de l'executiu. “El govern funciona i hem de fer la consulta el 2014, ens volem centrar en això sense eleccions”, hi va afegir. L'altra incògnita, la de la candidatura conjunta a les eleccions europees, s'aclarirà en les pròximes dues o tres setmanes.

Sense la previsió immediata de remodelar el govern i amb la determinació de convocar la consulta el 9 de novembre (previsiblement signarà el decret de convocatòria a mitjan setembre), Mas només va comprometre l'acció política fins a la data de la votació. Fa temps que no anomena el 2016 ni parla de la seva voluntat inicial d'esgotar la legislatura. Tampoc no va aclarir fins a on està disposat a arribar jurídicament. Fins ara ha situat les eleccions plebiscitàries com a alternativa a un vet rotund de l'Estat al referèndum que embarranqui la nova llei catalana de consultes, encara en tràmit, al Tribunal Constitucional. Ahir es va limitar a assegurar que s'ajustarà a un “marc legal”, preferiblement a una consulta específica, sense tancar ni obrir explícitament la porta a una convocatòria que salti el mur de la legalitat espanyola com li demanen ERC, ICV-EUiA o la CUP. “La gent ha de saber que es farà i en un marc legal”, va garantir.

Relació “tensa”

Mas i Rajoy tenen una reunió pendent a l'agenda, demanada pel president de la Generalitat després de l'acord sobre la consulta. El també líder de CiU, que la vol discreta, va rebutjar entrar en detalls. Va admetre, però, que manté una “relació tensa” amb el president espanyol i li va recriminar que, “més enllà de les paraules”, el diàleg exigeix “una voluntat de posar-se d'acord”. Mas va recordar que un 70% dels catalans reclamen votar i, consegüentment, defensa que el govern espanyol ha d'intentar acostar posicions amb Catalunya “respectant aquesta posició majoritària”.

Mentrestant, la futura norma catalana de consultes no referendàries avança al Parlament. En cas que la consulta es convoqui per aquesta via, el PP ja ha advertit que els ajuntaments que governa no cediran les dades del padró per al cens alternatiu i denuncia una ruptura civil. Per Mas, fa “guerra bruta”. De bracet amb el procés, el govern presentarà diversos requeriments perquè l'Estat pagui els 2.019 milions de les inversions en infraestructures de l'Estatut. Si no, portarà la vella reclamació als tribunals.

L'important és el que es faci des de Catalunya i no des
de l'Estat, de qui cal esperar zero ajudes i tots els entrebancs

Quim Arrufat
DIPUTAT DE LA CUP
No és la millor solució, però davant del trencament que proposa Mas l'única solució possible són les anticipades

Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS
El govern actua a la desesperada. Ningú els vol rebre ni els contestarà la carta fent cas de la idea de trencar [...] Espanya

Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP
El canvi de rasant que augura Mas és per a molt pocs. Per
a la majoria de gent
la cosa és tan negra com fins ara

Joan Herrera
PRESIDENT DEL GRUP ICV-EUIA
Farem el possible perquè el govern se senti estable i fort. Mas s'ha compromès a posar el país a mans dels ciutadans

Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D'ERC
Fent una crida a la desobediència, Alícia Sánchez-Camacho comença a ser la [...] més antisistema
del Parlament

Jordi Turull
PRESIDENT DEL GRUP DE CIU
Darrera actualització ( Dimecres, 8 de gener del 2014 07:29 )