El Punt Avui

L'agenda del 2014 de Catalunya

08/01/14 02:00 -

Catalunya té dos grans objectius aquest 2014: que l'economia millori i que els catalans puguin expressar quin futur volen per al seu país. El president del govern, Artur Mas, ha parlat d'aquestes dues fites amb prudència. El creixement econòmic, que hauria de repercutir en una disminució de l'atur i en una millora de les condicions de vida de la societat, no és res que depengui del govern en exclusiva. Fins i tot si Catalunya fos independent, la influència del govern seria relativa. Un fet diferent és que el poc marge de maniobra de què disposa l'executiu d'Artur Mas quedi constret des de Madrid, més atent a qualsevol acció que es pugui interpretar com un atac al principi d'igualtat dels espanyols que no pas a governar.

Artur Mas sent que el seu govern és fort i per això es conformarà a continuar com fins ara. És a dir, a disposar del suport extern d'ERC. Al partit republicà també li convé aquesta posició, ja que així pot influir en les accions de govern, sobretot en les que tenen a veure amb la consulta, sense patir el desgast que representa formar part d'un govern. El president, però, tampoc ha tancat la porta a una remodelació, i és possible que tal canvi es produeixi segons com evolucionin els esdeveniments polítics futurs.

Catalunya té, a més, dues cites en l'horitzó d'aquest any que també tindran una gran influència. D'una banda, les eleccions europees, en què s'hauria de començar a fer visible la unitat dels partits que aposten per la sobirania plena del país, i, de l'altra, després de l'estiu, la reforma del sistema de finançament autonòmic, que es preveu llarga i complicada per als que continuïn dins d'Espanya.

Darrera actualització ( Dimecres, 8 de gener del 2014 02:00 )