El Punt Avui

Rajoy s'aferra a l'evasiva de Barroso per ridiculitzar Mas

resposta El president espanyol aprofita que la CE considera un afer intern la consulta per dir que el govern té perduda la batalla internacional i que fa “el ridícul” cessió Reitera que no està disposat a cedir ni a premiar Catalunya

09/01/14 02:00 BARCELONA - D.B

Sosté que en una eventual consulta han de votar tots els espanyols


El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va trobar ahir un nou element per refermar-se en la seva negativa a autoritzar la consulta sobiranista del 9 de novembre i, de pas, per ridiculitzar el president de la Generalitat, Artur Mas. Rajoy es va agafar a la resposta que el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va donar a la missiva de Mas informant-lo del procés català. En la contesta, Barroso manté el to neutre previsible i li diu que aquest és un afer intern de l'Estat espanyol i que a Brussel·les no li correspon opinar. Això, que de fet ja és el que havia dit la Comissió anteriorment quan li ho havien plantejat els periodistes, va ser aprofitat per Rajoy per assegurar davant la direcció del seu partit que Mas té perduda la batalla internacional i que la seva ofensiva acabarà previsiblement en un “ridícul”.

Tot i que fonts del govern català valoraven positivament ahir la resposta de Barroso, Rajoy es va envalentir davant els barons del PP que formen part de l'executiva del partit. En el seu discurs a porta tancada, el president espanyol va voler deixar-los clar que no es farà la consulta. I va tornar a repetir la famosa frase que ell ni pot, ni vol, ni creu que l'hagi d'autoritzar perquè és inconstitucional.

La número 2 de Rajoy al partit, María Dolores de Cospedal, també va retratar Mas i el procés català com una dèria d'uns quants. “Aquells que, com Mas, s'estan dirigint a l'àmbit internacional amb l'última actuació, com l'enviament de cartes, estan rebent una resposta que correspon al comportament que estan manifestant”, va dir. I de nou, el PP va recórrer a la majoria absoluta per llançar l'enèsim advertiment que no pensen moure ni un mil·límetre la seva postura: no hi haurà cap concessió a la Generalitat. Sobretot perquè “els que creen un problema després no poden pretendre que se'ls premiï per crear un problema”.

I és que el president espanyol va insistir en el concepte que la sobirania nacional no és res que estigui a disposició ni de la Generalitat, ni del govern espanyol, ni del Congrés. És a dir, que si mai hi hagués una consulta, haurien de poder votar tots els espanyols, perquè “el dret a decidir sobre una part del tot ens correspon a tots, i no només una part”.

A la trobada a Madrid també hi era la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va reclamar a Rajoy que no es torni a trobar amb Mas, ni de forma secreta ni discreta, cosa a la qual ell es va avenir.

En aquest sentit, Cospedal va arribar a dir que si mai es produeix algun encontre entre els dos mandataris, aquest serà “amb llum i taquígrafs”, malgrat que la seva postura està molt clara: no a cap consulta. La trobada de dirigents del PP va afavorir que molts d'ells opinessin sobre el moviment de l'executiu català. Entre ells, el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, va criticar també l'enviament de les cartes per part de Mas, i va assegurar que el president de la Generalitat està portant els catalans a una situació injusta. I com el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, es va escudar en la família: “Quan es tracta de parlar d'assumptes de família, hem d'opinar tots.”

Des de les Illes Canàries, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va reiterar el dret dels catalans a votar en la consulta, i va explicar que en aquest primer trimestre de l'any sobretot per intentar explicar en el conjunt d'Espanya, i també fora, el que planteja Catalunya. “La consulta és simplement la possibilitat de conèixer l'opinió de la ciutadania de Catalunya en relació amb el seu futur col·lectiu”, va concloure Homs.

Pel govern és la revàlida de la importància del procés

El que per uns és fer el ridícul, per als altres és una bona notícia. Fonts del govern català van valorar positivament ahir la rapidesa amb què Barroso ha respost la carta de Mas, i s'interpreta com una demostració que el procés català és important també per a Europa. L'executiu català no vol replicar directament el contingut de la carta de Barroso i es limita a recordar que ja coneixia quina és la posició oficial de la CE, en un cas que no té precedents a Europa. De fet, el contingut de la carta de Barroso diu que “no és el rol de la Comissió, en els tractats, el de donar una opinió sobre aquest desenvolupament polític i l'organització d'un referèndum. Això depèn del debat nacional i la situació jurídica dels estats membres”. Un argument que des d'ERC no es comparteix perquè considera que la democràcia és un principi fonamental de la Unió Europea.

Darrera actualització ( Dijous, 9 de gener del 2014 02:00 )