El Punt Avui

“El 2014 és el nostre any”

PROJECTE

L'ANC prepara un conjunt d'accions per empènyer el país cap al “Sí-Sí”

Avui i demà es fa una recollida de vots per la independència

11/01/14 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER
L'ANC va presentar ahir les campanyes que durà a terme Foto: Albert Salamé.
Notícies relacionades

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) premerà l'accelerador perquè el procés català i la consulta arribin a bon port. “El 2014 és el nostre any, l'any en què decidirem el futur, l'any de passar a l'acció”, va proclamar ahir la presidenta de l'entitat, Carme Forcadell, que va presentar el pla d'acció pels pròxims mesos en un acte a Barcelona davant de centenars de persones. Un conjunt d'iniciatives batejades com a Via Catalana 2014. El repte és triple: consolidar i ampliar la majoria a favor del “Sí-Sí”; internacionalitzar la situació a Catalunya i impulsar una “revolució pacífica” cap a l'estat català. “Som la gent del “Sí-Sí”, el sí a la democràcia i el sí a la independència”, va reblar.

Per aconseguir aquestes fites, l'ANC articularà cinc grans campanyes. Una de les que té més ressò és la de Signa un vot per la independència, que consisteix a buscar el màxim nombre de firmes perquè es pugui posar en marxa un pla B que permeti convocar la consulta si el govern català no ho pot fer. Aquesta mobilització va arrencar el mes de juny de l'any passat i cada cap de setmana s'ha anat realitzant en diversos municipis, però avui i demà viurà la primera recollida massiva arreu de Catalunya amb més de 500 punts i prop de 3.000 apoderats.

Aquest mecanisme jurídic se sustenta en el dret de petició, que està recollit a la legislació catalana, espanyola i internacional, i que permet que els ciutadans demanin a les administracions que actuïn en una matèria determinada que afecti el seu interès.

L'assemblea vehicula els suports i els entregarà al Parlament per reclamar la convocatòria del referèndum i, en cas que no sigui possible, que els partits declarin la independència. “Voldríem votar en la consulta, però si no ens ho deixen fer haurem de buscar altres camins, i hem trobat aquesta escletxa legal”, va indicar ahir l'advocada, Magda Oranich. Una Oranich que també va destacar que Catalunya viu una oportunitat “històrica” i que les lleis no podran aturar la transició nacional.

La recollida de signatures d'avui començarà a les deu del matí i s'allargarà fins a les vuit del vespre i, diumenge, fins a les dues del migdia. S'hi pot participar a partir dels 16 anys.

La força del territori

L'ANC va voler ahir demostrar la força que té al territori, i l'acte de Barcelona, que es va celebrar a l'Aula Magna de la Facultat d'Economia i Empresa de la UB, es va complementar amb altres de semblants que es van realitzar, de manera gairebé simultània, a Girona, Lleida, Vic, Tortosa i Artés.

A part de Signa un vot per la independència es van explicar les altres quatre campanyes previstes pel 2014:Un sol poble, que té com a objectiu convèncer els indecisos, sobretot a les àrees metropolitanes deBarcelona i Tarragona, i ampliar el nombre de partidaris de la independència; El país que volem, que servirà per reflexionar sobre com ha de ser el nou estat català; De Catalunya al món, un projecte perquè la comunitat internacional conegui les inquietuds de Catalunya i el dret a decidir i, finalment, De la desobediència a la sobirania, que pretén respondre a les accions “antidemocràtiques” i “il·legítimes” que pugui fer l'Estat espanyol contra Catalunya. “Hem d'estar preparats”, va subratllar el coordinador d'aquesta acció, Andreu Porta.

Forcadell va ressaltar que aquestes iniciatives són transcendentals, però que on s'han de posar tots els esforços és a sumar com més independentistes millor i va reclamar la col·laboració de tots els ciutadans. “Si no arribem a la independència, no podrem demanar responsabilitats ni al govern ni al Parlament ni als partits ni a Espanya. La responsabilitat serà nostra, perquè no haurem fet bé la feina”, va sentenciar. La presidenta de l'ANC també va recordar que el sobiranisme no “fractura” Catalunya, sinó que la “cohesiona”, i va alertar que la societat ha de tenir “capacitat de resistència” i estar disposada a tornar a sortir al carrer per defensar la consulta o la independència. “Estem davant del projecte més il·lusionant que ha tingut el país”, va rematar.

LES FRASES

La feina més important que
hem de fer els independentistes
és consolidar i ampliar la majoria social a
favor del «Sí-Sí»
No sabem què passarà en el futur, però el que és segur és que acabarem votant. Els conflictes democràtics es resolen votant
Si no aconseguim
la independència, la responsabilitat només serà nostra, perquè no ho haurem fet bé
Carme Forcadell
PRESIDENTA DE L'ANC
Tot poble té dret a l'autodeterminació. Tenim la legalitat internacional de
part nostra
Magda Oranich
ADVOCADA
Darrera actualització ( Dissabte, 11 de gener del 2014 02:46 )