El Punt Avui

La consulta torna al carrer

El moviment independentista desplega aquest cap de setmana 700 punts de recollida de signatures en favor del dret a decidir

Les adhesions demanen que si no hi ha consulta el Parlament declari la independència unilateralment

12/01/14 02:00 BARCELONA - SERGI PICAZO
Paradeta de l'ANC instal·lada al voltant de la plaça Catalunya, de Barcelona, per la campanya Signa un Vot per la Independència Foto: ANDREU PUIG.

“Tinc 90 anys, he firmat la petició per votar, però crec que no tindré temps de veure la independència.” L'Enric, veí del barri de Sants, de Barcelona, acaba de firmar en la campanya Signa un vot per la independència impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana. Està satisfet, content, i fins i tot ha cridat un amic perquè doni la seva signatura. “No sé si tindré temps de veure tot això. Les coses van ràpides, però la salut també va ràpida.” L'Enric, al final de la conversa davant la parada de recollida de signatures de la plaça de Sants, recorda el seu pare i les dècades de lluita per la democràcia. “Va ser un republicà, va estar a la presó en temps de Franco i fins i tot va haver de deixar Parets, on va néixer, per por de les represàlies.” Ara, però, s'imagina l'Enric en silenci, els temps estan canviant.

L'independentisme militant va tornar ahir a sortir de manera massiva al carrer per primer cop després de la Via Catalana de l'Onze de Setembre. L'ANC va desplegar unes 700 parades de recollida de firmes i uns 3.000 voluntaris en el primer acte de l'agenda d'actuacions Via Catalana del 2014. Es recolliran firmes fins al dia que el Parlament català convoqui una consulta sobre la independència. Si no es convoqués, la campanya demana que “els representants electes de Catalunya declarin la independència” de manera unilateral. Ahir la jornada va ser un èxit, amb probablement milers de peticions registrades. Des de l'Hospitalet de Llobregat fins a Perpinyà i des de la desena de parades de la plaça de Catalunya fins als centenars de pobles del país. Sense cap incidència destacada, segons fonts de l'ANC, més enllà d'algun insult ocasional o d'algun exaltat contrari a la independència discutint amb els organitzadors. L'únic handicap de la campanya és que el text que es posa a disposició dels ciutadans per firmar demana la consulta “no més tard del 31 de maig” i la declaració unilateral per a l'11 de setembre de 2014. La recollida, que ja porta milers de firmes, es va iniciar abans que CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP anunciessin que convocaran la consulta per al 9 de novembre. “Més enllà de la data, la nostra voluntat és pressionar i, sobretot, donar suport als nostres representants polítics perquè se sentint secundats pels ciutadans en el reclam de la consulta”, explicava ahir la portaveu de l'ANC Rosa Alentorn.

Independentment de la data, les parades van tenir ahir un constant degoteig de signants. Sobretot a la plaça de Catalunya. Molts, però, eren turistes. Segons una voluntària, “els turistes més interessats i que signen més són els italians o els argentins; en canvi, als francesos o als anglesos els costa més entendre-ho”. La internacionalització de la consulta podria començar, doncs, a la mateixa plaça de Catalunya.

Data final?
Tot i que fa mesos que recorre el país, aquest cap de setmana serà el moment culminant. Avui tornarà a haver-hi centenars de punts de recollida. De moment, no té data de finalització.
Darrera actualització ( Diumenge, 12 de gener del 2014 02:00 )