El Punt Avui

CiU, ERC i ICV volen incloure la consulta en les europees

Estudien fer un text conjunt sobre l'horitzó nacional o el referèndum que inclourien en els seus programes

13/01/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Portabella i Amorós, ahir abans de participar en els Tres Tombs de Sant Andreu Foto: ACN.

Que la consulta figuri en el programa per a les eleccions europees del 25 de maig. CiU, ERC i ICV es proposen incloure el referèndum en els seus fulls de ruta, fins i tot encara que no comparteixin candidatura. De fet, els ecosocialistes i la CUP ja han rebutjat integrar-se en una llista única per a les europees en la qual, en canvi, CiU i ERC continuen treballant.

Al marge de com acabin les candidatures, la federació, els republicans i els ecosocialistes estan d'acord a consensuar i compartir aquesta part del programa com a fórmula per afavorir la unitat a l'Eurocambra sobre la matèria. Es tractaria, segons el president del consell nacional d'UDC i conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que “hi hagi unitat d'acció en les institucions europees” en qüestions com ara “la qüestió nacional, la consulta o els drets lingüístics”. El vicesecretari general d'ERC, Oriol Amorós, considerava que una referència comuna a “l'horitzó nacional” beneficiaria el procés a l'Eurocambra.

Unió i el vet a Sedó

Espadaler també es va pronunciar sobre si l'eurodiputat d'Unió, Salvador Sedó, podria ser un obstacle per a una candidatura unitària entre CiU i ERC, ja que els republicans no el veuen amb bons ulls i també compta amb antipaties a CDC. “Em semblaria un mal camí pretendre una candidatura cívica i començar vetant una persona en concert”, alertava. A hores d'ara, la federació i els republicans treballen en una llista amb forta presència d'independents provinents de la societat civil.

Darrera actualització ( Dilluns, 13 de gener del 2014 02:00 )