El Punt Avui

LA COLUMNA

Història recreativa

14/01/14 02:00 LLUIS MARTÍNEZ
Espanya ens rebutja perquè se la va apropiar Castella i els últims anys ho ha fet Madrid
Altres articles de l'autor

Comprovo entre astorat i divertit que a Madrid regna, ara com sempre, una certa confusió mental sobre això de Catalunya i d'Espanya. Periòdicament, alguns historiadors de la Cort van aportant documents i declaracions que demostren que Catalunya és Espanya. Sigui quin sigui el conflicte amb el qual els catalans construïm la nostra tradició històrica, ells troben algun fet que demostra que la Catalunya del moment, ja sigui la guerra dels Segadors o la de Successió, se sentia com una part d'Espanya.

Sí, és clar. Catalunya sempre ha sigut Espanya. De fet, l'imperi romà anomenava un ampli territori on ara és Catalunya Hispània Citerior. I l'emperador Carlemany va crear la Marca Hispànica com a barrera davant la invasió dels pobles del nord d'Àfrica, que sembla que no van adquirir la nacionalitat espanyola ni amb 800 anys d'estada, perquè sempre van ser tractats com a invasors. Després diuen que aconseguir avui els papers és difícil.

I és que Espanya en aquell moment era un concepte geogràfic, no polític. La nació tal com l'entenem en l'actualitat, i mira que això s'ha repetit vegades, neix amb la Revolució Francesa. O sigui que això que afirma Rajoy que Espanya és la nació més antiga d'Europa, és perquè ho deu haver llegit al Libro de España, de lectura obligatòria a les escoles després que els militars tinguessin a bé fer-nos retrocedir al segle XIX.

Llavors, quin problema hi ha amb Espanya? És fàcil d'entendre: molts catalans rebutgen Espanya perquè s'ha identificat amb Madrid. Primer va ser Castella la que es va apropiar d'Espanya. Per ser espanyol calia comportar-se, pensar i, sobretot, parlar com a Castella. Però en els últims anys, la propietat d'Espanya ha passat a Madrid. Tot el que contradiu Madrid, i ja entenen que no em refereixo als habitants de la ciutat, va en contra d'Espanya. Això és fàcil de veure per poc que un examini la premsa que no es fa ni es pensa a Madrid. Mentre que allà estan obsessionats amb Catalunya, en altres ciutats i pobles d'Espanya estan més atents a les seves coses. Ho veuen? Com fem els catalans.

Darrera actualització ( Dimarts, 14 de gener del 2014 02:00 )