• 14 ene. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • Miguel Ángel Aguilar

Successió i guerra

La inauguració del 2014 ha obert una fase de commemoracions històriques. Algunes són considerades oportunes per les lliçons que inclouen i totes són susceptibles d’instrumentació oportunista a favor d’interessos molt determinats dels poders que les promouen. Perquè, com manté Kundera, la presidència del present acaba corresponent a qui sàpiga oferir una millor interpretació del passat. Per això qui exerceix el poder pretén impulsar una reescriptura de la història capaç d’explicar el seu enlairament en termes de predestinació.

El cas és que el 1700, amb la mort sense successor del rei Carles II, un Habsburg de pura raça fins a la degeneració endogàmica, va esclatar un conflicte pel repartiment d’una herència de dimensions desequilibrants. Així, per disputar la successió a Espanya hi va haver guerra a Europa. Es va combatre a Itàlia, Alemanya, França, Àustria, Països Baixos, a més de la península, on els habitants es van dividir a tot arreu entre els dos bàndols contendents. Una guerra que va arrossegar conseqüències a l’Amèrica del Nord i en què van combatre també anglesos i portuguesos. És interessant observar com soldats de la pàtria, de la paga i de la idea seguien diferents banderes i prínceps. I tant l’enfocament global del conflicte com l’anàlisi del recurs a la propaganda –molt anterior als mitjans de comunicació de masses– afegeixen interès a l’exposició penjada ara a la Fundació Carlos de Amberes.

Com explica el seu comissari, Bernardo García, l’exposició compendia set anys de feina, dos seminaris de rang universitari i altres aportacions d’una desena de grups d’investigació plurinacionals. Tot això s’ha sumat en el projecte The

peace was made here, seleccionat per la Comissió Europea en el programa Cultura 2007-2014. D’allà ha derivat un cicle expositiu començat al Museu Central d’Utrecht (Països Baixos) i que després de Madrid anirà al Museu d’Història Militar de Rastatt (Alemanya) per acabar al Museu d’Historia de Baden (Suïssa). Que el rei Joan Carles I d’Espanya, el rei Guillem dels Països Baixos i sa excel·lència Ueli Maurer, president de la Confederació Helvètica, li hagin atorgat el seu alt patronatge, dóna idea de la rellevància que li concedeixen.