El Punt Avui

JULI FERNÁNDEZ  PRIMER SECRETARI DEL PSC A LES COMARQUES GIRONINES I DIPUTAT AL PARLAMENT
Efecte sobre la militància
El PSC a les comarques gironines ha patit en el procés i en el camí s'hi ha deixat un bon grapat de militants i simpatitzants, alguns de pes polític i històric. Fernández, però, és mostra optimista i explica que, malgrat la situació actual, les altes s'han reactivat.

“Cal votar «no» per evitar ser còmplices del que passi”

“CiU, ERC i ICV no van a Madrid a buscar el sí perquè ja saben quin serà el resultat, ho fan per pur tacticisme, a diferència de la CUP, que és coherent”

“Ara mateix sembla que si no s'està a favor de la consulta, el dret a decidir i la independència, tot junt, ja no s'és coherent, i et miren com un català de segona”

15/01/14 02:00 GIRONA - JOAN TRILLAS
Fernández, al seu despatx a Palafrugell, ciutat de la qual és alcalde Foto: LLUÍS SERRAT.
Canals relacionats
Penso que el PSC ha reaccionar tard. S'ha esperat massa a donar uns motius clau clars
Notícies de ...

El primer secretari del PSC de les comarques gironines i diputat al Parlament, Juli Fernández, defensa la necessitat de seguir el que va acordar el consell nacional i votar en contra de la petició del traspàs de competències per celebrar una consulta. Segons Fernández, els socialistes dijous han de votar “no” per coherència a una proposta que directament busca fracassar a Madrid.

Amb un PSC debilitat per la marxa de militants, per una pèrdua de pes polític electoral, amb sectors crítics a dins que dijous volen votar a favor, per què entossudir-se a no donar llibertat de vot o optar per l'abstenció?
Per no caure en el tacticisme. Cal votar amb coherència amb el que acorden els òrgans del partit, en aquest cas el consell nacional. En aquest cas cal tenir present que el que s'aprovarà dijous no és res més que una proposta tàctica d'aquells que si no estàs amb ells, estàs contra ells. Una proposta que no té cap coherència política i que és pur tacticisme. Què farà el president Mas quan a Madrid li diguin que no i, a més, impugnin la llei de consultes, convocarà eleccions anticipades amb caràcter plebiscitari?
Però la proposta no demana res el que el PSC no defensi.
És molt diferent. Els promotors d'aquesta aposta per la via del 150.2 sense acord previ van a buscar directament el no a Madrid. Res més. CiU, ERC i ICV no van a Madrid a buscar el sí perquè saben quin serà el resultat. Nosaltres defensem l'estil escocès, és a dir, primer pactar per poder-ho fer.
Doncs juguin també al tacticisme i evitin una trencadissa socialista, que pot ser important, si algú no segueix la disciplina de vot. Recordem que, i això afecta també Girona, hi ha fitxes en joc com l'exconsellera Marina Geli.
Estaria d'acord amb vostè que tàcticament la millor opció per al PSC seria una abstenció. Això seria una aposta tàctica, que és la que no defenso. Amb això no deixaríem de fer com fan CiU, ERC i ICV. La CUP, en canvi, és coherent, perquè ja es considera sobirana, i si és així no li cal demanar permís. Doncs a la CUP ningú la criticarà. I el PSC, que no té també el dret a decidir amb coherència?
Una coherència que, admeti-ho, es fa difícil d'explicar.
Perquè si no s'està a favor de la consulta, el dret a decidir i la independència, tot junt, ja no s'és coherent i et miren com un català de segona. Per això cal votar “no”, per no ser còmplices del que pugui passar.
Però vostè en l'enquesta publicada a El Punt Avui ahir sostenia que estava entre l'abstenció i el no. Per tant, considerava alguna cosa més enllà del vot contrari, igual que Jaume Collboni?
Sí, efectivament. I he fet aquest reflexió al grup parlamentari: si la nostra fos una opció tàctica, és clar que l'abstenció és la millor opció. Però si volen ser coherents amb el consell nacional ha de ser que no. Una altra opció seria pactar abans de dijous qui votarà, i què.
Això seria un eufemisme.
No, perquè seria buscar una normalització prèvia. Però és cert que això no passarà. Ara mateix el nostre partit està amb el no. El PSC és partidari del dret a decidir, que ningú es confongui, però no d'aquesta manera. No sense un diàleg previ. No estem ni amb aquells que no volen fer cap moviment, com el PP o Ciutadans, ni amb aquells que volen legítimament la independència Nosaltres vàrem fer una aposta: dret a decidir, sí, però legal i acordat amb l'Estat, i això vol dir un diàleg previ, el qual no s'ha donat. Legalitat, la que sigui, estatal o autonòmica. Volem millorar les relacions bilaterals i una millor proposta de finançament, amb una reforma de la Constitució. Quines propostes fan el PP o Ciutadans?
Si en alguna cosa ha fallat el PSC, quina en diria?
Penso que hem reaccionat tard. S'ha esperat massa a donar uns motius clau.
Darrera actualització ( Dimecres, 15 de gener del 2014 02:48 )