El Punt Avui

KEEP CALM

Cobi no era catalanista

18/01/14 02:00 SALVADOR COT
El moment d'esplendor maragallià es dóna sobre una ciutat que s'obre més al món que no pas a Catalunya
Notícies de ...

El desastre estratègic i l'autoritarisme del PSC, juntament amb el record, sempre daurat, d'uns anys d'expansió econòmica, estan contribuint a una sobrevaloració genèrica de l'anomenat maragallisme, fins al punt d'englobar-lo dins del catalanisme polític com un corrent sobiranista i d'esquerres. Pura ucronia. Ni aquell ajuntament va ser mai catalanista, ni el mateix Pasqual Maragall dels anys olímpics considerava Catalunya com a subjecte polític. Ni ell ni la nodrida infanteria ideològica que l'acompanyava des dels mitjans de comunicació i la intel·lectualitat instal·lada.

No nego l'evolució d'aquesta part del socialisme català i, de fet, aquest dijous la vam poder comprovar al Parlament. Però tampoc no cal que aquest país pateixi més amnèsies polítiques de les necessàries. El moment d'esplendor maragallià es dóna sobre una ciutat que s'obre més al món que no pas a Catalunya. Una Barcelona que evita el conflicte nacional combinant una certa catalanitat bàsica amb l'espanyolismelight de Mariscal, Almodóvar i l'AVE Madrid-Sevilla.

I així van ser els Jocs. Els de la Barcelona que “tiene poder/té molt poder”, la dels “amigos parasiempre/amics per sempre”, la Barcelona de Freddy Mercury i Montserrat Caballé que va col·locar un prospecte a les agències de viatges del món. Era la ciutat que premiava, el mateix any, Julià de Jòdar, perL'àngel de la segona mort, però també l'Arcadi Espada de Contra Catalunya. Era aquell ajuntament que, per quedar bé, ordenava doblar la xifra dels barcelonins que hi havia pels carrers el dia del casament de la infanta. I era el que, després, li concedia la Medalla d'Or de la Ciutat. Tot això són coses que no enyorarem. Ricard Gomà, d'ICV, ja ha demanat que la medalla retorni a la ciutat. És el primer pas d'una Barcelona que s'haurà de desempallegar del provincianisme polític del maragallisme per obrir-se pas entre les capitals del món.

Darrera actualització ( Dissabte, 18 de gener del 2014 02:00 )