• 16 ene. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • LLUÍS SIERRA Barcelona

Fernández Díaz afirma que “el Born menteix” pel seu independentisme

El Born Centre Cultural és “un monument a la història deformada i parcial al servei de l’independentisme”. Alberto Fernández Díaz va ser contundent ahir a l’hora de desqualificar l’enfocament que els governs municipal de Barcelona i de la Generalitat fan de la guerra de Successió i del setge i defensa de la capital catalana el 1714. Ho va fer en una conferència –pronunciada a la mateixa hora que l’alcalde Xavier Trias oferia el repàs a l’estat de la ciutat– titulada Una altra història de Catalunya i al Born mateix, un equipament on, segons el president del grup municipal del PP, “no trobarem història, sinó propaganda, i de la cara”.

MAITE CRUZAlberto Fernández, ahir, al Born Centre Cultural

Alberto Fernández va omplir la sala Moragues del Born (unes 250 persones), presidida per les banderes d’Espanya i de Catalunya, en un acte considerat el primer de la campanya anunciada pel seu partit per contrarestar la lectura independentista de la història. Entre el públic, molts càrrecs municipals del PP i dirigents del partit.

“Tergiversació històrica”, “al Born s’ha mentit”... La conferència de Fernández Díaz anava plena de crítiques a la interpretació d’aquell conflicte –“una guerra civil i europea”, segons el conferenciant– com un enfrontament entre Catalunya i Espanya. En el repàs que va fer del contingut de les exposicions del Born, Fernández Díaz va assenyalar que es qualifica les tropes borbòniques d’“espanyoles” i que s’oblida que localitats catalanes molt impor-

tants van donar suport a la causa de Felip V. Resumint, va insistir Fernández Díaz, al Born s’ofereix una versió maniquea de catalans contra espanyols, d’un “xoc entre estats” que tindria el paral·lel en un “Artur Mas contra Espanya”.

Irònic en certs moments, el conferenciant va recórrer, com fa molt sovint, a convertir despeses, inversions i altres imports econòmics del que ha costat readaptar el Born a les “antigues pessetes”. I va sorprendre amb la conversió monetària de la nova tarifa de la targeta T-10: els 10,30 euros que ara costa l’abonament són... 1.714 de les “antigues pessetes”. Una coincidència, segurament, no com els 1.714 centímetres del pal de la senyera plantada davant del Born.