El Pun tAvui

Carod veu “molt necessari” un referèndum abans de cap declaració unilateral

L'exdirigent, partidari d'un govern de concentració que el convoqui després d'unes plebiscitàries

Reviu demà a Presència la seva profecia sobre el 2014

18/01/14 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
L'exvicepresident del govern, en un moment de l'entrevista que demà publica el setmanari PresènciaFoto: QUIM PUIG.

L'exvicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, no és partidari que d'unes eventuals eleccions plebiscitàries en surti una declaració unilateral d'independència de Catalunya, sinó d'una nova convocatòria de referèndum del tot legitimada davant la comunitat internacional. Així ho exposa en una entrevista que el setmanari Presència publica demà amb motiu de la reedició aquesta setmana del seu llibre 2014, publicat originalment el 2008, en què ja detallava el full de ruta d'un llavors llunyà procés d'autodeterminació amb horitzó en l'any del tricentenari del final de la guerra de Successió. Més que un “visionari”, ell es veu ara com un “analista polític” que amb un punt de gosadia es va atrevir a posar una data i un procés.

Carod creu que, tard o d'hora, un referèndum “és molt necessari”, i que en aquest cas no sols reforçaria l'eventual victòria dels partits sobiranistes a les eleccions, sinó que deixaria l'Estat espanyol “sense cap arma” per prohibir-lo als ulls del món. Segons ell, aquest hauria de ser convocat per un govern de concentració nacional format, o almenys amb el suport, de tots els grups a favor de l'autodeterminació.

L'expresident d'ERC, que va deixar la militància del partit, descarta una tornada a primera línia política, però s'ofereix pel que sigui a ajudar en el procés. En aquest sentit, si bé ara ha quedat ajornada, ja avisa que en una futura Catalunya independent reiterarà l'intent de formar una gran plataforma política progressista.

Carod, que també proposa que un eventual Estat català ofereixi un estatus específic als ciutadans de la resta dels Països Catalans, no veuria malament una candidatura sobiranista única a les europees, si bé tampoc la troba “un requisit indispensable”. A més, passa revista a la crisi del PSC i al paper de la resta de grups en l'actual procés, i també fa balanç del tripartit i de la seva reunió amb ETA, ara que n'ha fet deu anys.

LA FRASE

Ho vaig analitzar i
el 2014 en passava una de molt grossa (...) Hi havia elements del context que facilitaven que puguessin
passar coses
Darrera actualització ( Dissabte, 18 de gener del 2014 02:00 )