El Punt Avui

VUITS I NOUS

Ànimes

19/01/14 02:00 MANUEL CUYÀS
Altres articles de l'autor

Sempre s'ha dit que el PSC té dues ànimes. L'espanyolista que el té lligat al PSOE, i la catalanista, que li va ser insuflada per Reventós, Pallach, Maragall, Obiols, etcètera. Amb aquesta convivència anímica ha anat tirant durant trenta anys, de vegades malament, de vegades bé i de vegades molt bé, però sempre amb tensions. Si ja és complicat viure amb una ànima, que és aquest volàtil que t'increpa i sovint no et deixa dormir perquè quan voldries anar cap a la dreta t'indica que ho facis a l'esquerra i quan voldries proferir un crit et demana calma, imaginem-nos amb dues. O amb tres, perquè en el PSC també hi ha l'ànima social, sempre reivindicada quan les altres dues entren en conflicte. Sembla que faci broma, però em prenc molt seriosament la social, la catalanista i també l'espanyolista, que ha anat molt bé al PSC i a tots per evitar la presència d'un PSOE en solitari i sense complexos en el sistema electoral català. Només és que l'animisme, tractant-se d'un partit laic i d'una cosa tan material i descarnada com la política, fa somriure una mica, per aquí al mig.

No és que el PSC que vota en contra de la celebració de la consulta hagi canviat, com diu tanta gent que suca pa morbós en el drama que està vivint. Ha canviat el país, i la modificació l'ha desequilibrat. L'ànima espanyolista li ha anat per un cantó, l'ànima catalanista per un altre i encara que els seus directius hagin corregut a demanar auxili a la social, el resultat és la votació de dijous al Parlament. A Convergència també passen coses. El lideratge de Mas és fortíssim i la seva fermesa admirable, però hi ha vots que li fugen a ERC. Quan hi ha un terratrèmol oscil·len els armaris més potents de cada casa.

He dit més d'un cop que miro d'entendre la línia oficial del PSC. Voten contra la petició d'una consulta “legal i acordada” que ells mateixos reclamen perquè la pregunta ja està redactada i no és la seva. S'hauria d'haver fet al revés, diuen. Entesos. Però van ser convocats a la redacció i no es van presentar. S'haurien presentat si hagués estat posterior a la sol·licitud parlamentària de dijous? Hi hauria hagut pregunta? Hi hauria hagut al Parlament un previ vot favorable a la petició? Si Mas hagués anat amb anticipació a pactar consulta i pregunta amb el govern de Madrid, com diuen que hauria d'haver fet, haurien acceptat un pacte amb el PP o l'haurien rebutjat per espanyolista? Ai, les ànimes, quantes voltes al llit fan fer.

Darrera actualització ( Diumenge, 19 de gener del 2014 02:00 )