• 20 ene. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • IÑAKI ELLAKURÍA

Rajoy i la cúpula del PP desembarquen a Barcelona per donar suport a Camacho

La convenció d’aquesta setmana busca fixar l’estratègia davant el sobiranisme

El PP es vol mostrar com a garantia de govern a Madrid i Brussel·les enfront del sobiranisme

Canvi d’estratègia en el PP català. Després d’un 2013 molt difícil per a la formació que lidera Alicia Sánchez-Camacho, amb l’escàndol de Método 3 i l’auge de Ciutadans martellejant la nau popular, el partit ha decidit passar a l’ofensiva i intentar liderar l’oposició al sobiranisme. L’estratègia per al 2014 és sortir al carrer amb arguments i dades i presència de líders del PP de tot Espanya per tal de presentar-se “com a partit de govern” i capaç d’aportar solucions a la qüestió catalana a Barcelona, Madrid i Brussel·les.

DANI DUCH / ARXIULa líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, i el president del Govern, Mariano Rajoy

La iniciativa popular es començarà a visualitzar divendres i dissabte, amb una convenció organitzada pel PP català que comptarà amb la presència de Mariano Rajoy. El president del Govern ha escollit la clausura del conclave per –asseguren des de la Moncloa– dictar un discurs “d’altura” que fixi la posició del partit sobre la qüestió catalana, en un moment de màxima tensió entre la Moncloa i el Palau de la Generalitat.

El president espanyol complirà així una de les peticions del PP català: més implicació i presència a Catalunya de membres del Govern i de la cúpula del carrer Génova per fer front al sobiranisme. Una manera de rearmar d’arguments sobre Catalunya el partit i posar fi a certa sensació de desànim que s’havia apoderat dels quadres mitjans i la militància popular.

A més de Rajoy, assistirà la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. La presidenta de Castella-la Manxa obrirà unes jornades en què tenen previst intervenir altres barons territorials, així com diversos ministres, entre els quals el ministre de l’Interior, el català Jorge Fernández Díaz.

La convenció, un òrgan entre congressos que el PP utilitza habitualment per fixar estratègies, vol llançar un missatge d’obertura a la societat catalana; per això ha programat nombroses conferències i fòrums de debat en què economistes, historiadors, sociòlegs i politòlegs catalans provaran de desmuntar amb dades, xifres i arguments les premisses sobre les quals se sustenta el sobiranisme.

Hi haurà un fòrum sobre la “societat i la pluralitat” de Catalunya; una taula de debat centrada en l’economia, amb la qual es vol respondre “al mite de l’espoli fiscal” i plantar cara per defensar la gestió econòmica del Govern central durant la crisi, aprofitant les últimes i positives dades macroe-conòmiques. La convenció, a més, ha destinat un espai de debat a les víctimes del terrorisme –l’excarceració de presos etarres després del final de la doctrina Parot els està passant una onerosa factura entre l’electorat català– que comptarà amb la presència de Mari Mar Blanco.

Però el desembarcament de Rajoy i la plana major del PP a Barcelona es pot interpretar també com un clar suport a la presidència d’Alicia Sánchez-Camacho, que en els últims mesos alguns sectors del seu partit havien posat en qüestió i s’havia arribat a insinuar que Camacho podria abandonar Barcelona i anar-se’n a Brussel·les com a eurodiputada. Una sensació de provisionalitat que la presidenta vol frenar en sec amb un gest d’autoritat. Amb el suport de Mariano Rajoy, plantejarà en les properes setmanes una remodelació de la cúpula del partit per reforçar-ho de cara a un any políticament transcendental. D’acord amb la nova estratègia del PP sobre Catalunya i el punt d’inflexió que esperen que sigui la convenció d’aquesta setmana, Camacho està dissenyant la nova arquitectura orgànica.

Sense parlar encara de noms, Camacho considera que cal reforçar les àrees d’organització, tant a la zona metropolitana com al territori. No vol que a les pròximes eleccions municipals es repeteixin els tradicionals problemes de la formació a l’hora de trobar persones disposades a anar en les llistes.