El Punt Avui

Suport exponencial als crítics

El manifest favorable a les tesis de Geli, Elena i Ventura ja acumula gairebé 1.500 adhesions

El termini de l'ultimàtum del PSC s'esgota sense que entreguin l'acta de diputat

20/01/14 02:00 BARCELONA - IVAN VILA

Geli va plantejar abordar la ferida oberta en un gabinet de crisi


Geli creu que és una contradicció que se la pugui amonestar


Amb els tres diputats díscols i la direcció del PSC refermant-se en les seves ja conegudes posicions, els suports a Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura no paren de créixer. Ahir al vespre, el nombre de signants del manifest en suport als tres diputats que dijous es van desmarcar del grup socialista i van votar a favor de demanar al Congrés la competència per convocar un referèndum d'autodeterminació ja s'acostava als 1.500.

El document, que està penjat a internet des de dijous i que advoca per defensar la celebració del referèndum i “pel redreçament de l'espai socialista” i “la construcció d'una alternativa catalana d'esquerres”, es va presentar el mateix dia de la votació al Parlament amb 122 signatures, i en tres dies ha multiplicat per dotze el nombre d'adhesions. Entre els sotasignats, hi ha els exconsellers Joaquim Nadal, Montserrat Tura, Joan Manel del Pozo i Antoni Castells; l'exalcaldessa de Badalona Maite Arqué; l'exalcalde de Terrassa Manuel Royes; l'exdiputat Antoni Comín, l'exeurodiputada Maria Badia; els portaveus a Barcelona i Girona, Jordi Martí i Pia Bosch; l'alcalde de Flix, Marc Mur; l'exalcalde de Vilanova i exdiputat al Congrés Sixte Moral, i els membres del corrent crític Avancem Fabián Mohedano –diputat al Parlament– i Jordi del Río. Aquests dos, com Mur i Martí, són membres de l'executiva.

Espases amunt

Ahir s'esgotava el termini que la direcció socialista va donar als tres diputats que van vulnerar la disciplina de vot per renunciar a l'escó, però en el moment de tancar aquesta edició no només cap dels tres havia cedit, sinó que ahir mateix es van refermar en les seves posicions, com també va fer, a través del secretari d'acció política, Antonio Balmón, la direcció de la formació, que avui podria traslladar el cas a la Comissió de Garanties perquè dilucidés si cal expulsar o sancionar els revoltats.

Ahir, Geli es va remetre precisament a les gairebé 1.500 adhesions al manifest que els dóna suport i va assegurar que considera una contradicció que se la pugui amonestar per haver votat en la línia que el PSC defensava en el programa electoral –que advocava per impulsar una consulta acordada i legal–. Així mateix, va insistir que no entendria que ella i els altres dos díscols fossin expulsats i va advertir que, si això passa, es posarà en risc la unitat del partit. “Costarà molt que una part del PSC recompongui la seva voluntat d'anar junts”, va dir.

Comitè de crisi

Geli, a més, va plantejar en declaracions a Europa Press la possibilitat d'abordar la ferida oberta en el si del partit en un “comitè de crisi” durant la propera executiva del partit, prevista per al dilluns 27 de gener. La diputada, tornant a fer referència als suports que té, va embolicar una mica més la troca citant entre els partidaris de no expulsar els díscols i esperar l'executiva de la setmana vinent el diputat i portaveu del partit, Jaume Collboni; el també diputat Xavier Sabaté, i el primer secretari a les comarques gironines, Juli Fernández, tres dels firmants d'un article publicat dissabte en què s'advocava per no promoure l'exclusió, sinó la unió, en el si del partit. L'esment va provocar la reacció dels tres. Fonts properes a Sabaté i Collboni citades per l'agència van recordar que l'article no es pronunciava sobre el fet d'abordar l'afer en cap comitè de crisi, i van afegir que els dos són partidaris que ho resolguin els òrgans de direcció del partit. Fernández, per la seva banda, va emetre un comunicat en la mateixa línia en el qual va remarcar que és la direcció la que haurà de prendre la decisió pertinent si els díscols no cedeixen i no entreguen l'acta.

La proposta de Geli sí que va obtenir el suport de Jordi del Río, un dels impulsors del moviment crític Avancem, del qual també formen part Ventura i Elena. Del Río va advocar per “dialogar, dialogar i dialogar” per resoldre la situació i va considerar que la idea del comitè de crisi pot ser “una bona sortida”, però va recordar que la decisió correspon a l'executiva, i que no els preocupa que el tema s'acabi dirimint en la comissió de garanties. “No és un tribunal de la Santa Inquisició”, va dir.

Les sospites de Balmón

Al seu torn, Balmón, que va tornar a apel·lar a la “intel·ligència i coherència” d'Elena, Geli i Ventura i els va citar l'exemple d'Àngel Ros, que va deixar l'escó abans del ple de dijous per evitar trencar la disciplina de vot. El secretari d'acció política socialista va considerar al canal 3/24 que la qüestió és més “de codi ètic” que no pas “disciplinària” i va parlar de les sospites dels vincles entre els díscols i l'oferiment que els va fer divendres l'exconseller Ernest Maragall d'afegir-se al seu projecte de crear un nou espai que aglutini forces de l'esquerra catalanista, una situació que, va dir, li genera “interrogants, però no respostes”.

Del Río, en nom d'Elena i Ventura, i agafant el rave per les fulles, va agrair “el to de diàleg i la bona predisposició” de Balmón.

Homs considera que el PSC està “abduït” pel PSOE

El conseller de Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, va considerar ahir que el PSC està “abduït” pel PSOE, segons informa l'ACN. Durant una visita al municipi vallenc de Sentmenat, Homs va afirmar que, a diferència del govern espanyol, el PSC “sap distingir entre consulta i independència”, però va lamentar que, tot i això, “es mou en l'equívoc de la política espanyola”. Per Homs, els socialistes catalans han quedat “atrapats” en una decisió que “els és profundament incòmoda”. El conseller, però, va dir que no vol valorar la crisi interna perquè, si ho fes, s'estaria “excedint”.

La presidenta del Parlament també s'hi va referir. Per Núria de Gispert (UDC), la crisi del PSC és “horrorosa per a la democràcia i per al funcionament que ha tingut des del 1980 el Parlament”. De Gispert, que va parlar a RNE, va valorar la “valentia” dels tres diputats díscols.

El tercer membre de CiU a parlar ahir dels socialistes va ser Jordi Turull. El president del grup parlamentari convergent tampoc no va voler opinar sobre l'actuació dels crítics, sinó sobre la de la resta del grup socialista. “Més que els tres diputats, el que ens preocupa és l'actitud dels altres disset, perquè, per un copet a l'esquena del PSOE, han traït el seu compromís electoral a favor d'una consulta legal i pactada.”

Darrera actualització ( Dilluns, 20 de gener del 2014 02:00 )