El Punt Avui

Suspensió cautelar als crítics

Els diputats díscols creuen que l'obertura de l'expedient sancionador contra ells es transformarà en una expulsió del grup parlamentari

La direcció ofereix totes les garanties al procés i avisa que durarà setmanes

21/01/14 02:00 BARCELONA - SERGI PICAZO

Suspensió temporal de tots els càrrecs del partit per als tres diputats crítics del PSC. Podria ser, segons els mateixos afectats, un pas previ a l'expulsió definitiva. S'imposaria, doncs, la mà dura. L'escalada de tensió entre els crítics i la direcció del partit està arribant al seu punt màxim. La suspensió cautelar obre la caixa dels trons. Una possibilitat sobre la taula és que avui la direcció del PSC al Parlament decideixi expulsar del grup els diputats Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura. Fonts socialistes apuntaven anit que com a mínim els retirarien els càrrecs de portaveu, secretari o, directament, la participació en comissions sectorials del Parlament. “Si hi ha expulsió, el risc d'escissió al PSC serà total”, avisava un dels diputats díscols.

La comissió de garanties del partit, a sol·licitud de la direcció, va decidir suspendre momentàniament els díscols dels seus càrrecs de direcció del partit. Elena, que és secretari d'innovació política, i Geli, de gent gran, ja no podran participar en la decisiva reunió de l'executiva del dilluns que ve, mentre que Ventura deixarà de ser la primera secretària de l'agrupació del PSC a les Terres de l'Ebre. El correu electrònic enviat als crítics, al qual ha tingut accés aquest diari, especifica que obren un “expedient sancionador” i que acorda com a [en majúscules a l'original] mesura preventiva la separació temporal i cautelar”. El PSC també va suspendre temporalment el dirigent d'Avancem, Fabián Mohedano, del seu càrrec a l'executiva per haver assistit com a convidat al desembre en un acte d'ERC en favor de la independència. L'executiva del PSC ja s'havia quedat arran del conflicte intern pel dret a decidir sense altres dirigents com Jordi Martí, Laia Bonet o Rocío Martínez-Sampere.

Després d'expirar el termini que la direcció els havia donat per entregar l'acta de diputat, el secretari d'organització, Esteve Terrades, va enviar ahir el cas a la comissió de garanties amb l'objectiu de suspendre'ls de militància. La decisió final està en mans d'un grup de vuit veterans socialistes, teòricament independents, presidits per Joan Torres. La previsió era que el dictamen definitiu, després d'escoltar les al·legacions que puguin fer els afectats, trigarà setmanes. El PSC denuncia que han vulnerat l'acord del consell nacional “adoptat després d'un ampli debat, en votació secreta i amb el suport del 84% del màxim òrgan polític entre congressos”. El partit va deixar clar ahir que oferirà totes les garanties legals en aquest procés.

Avancem i Agrupament Socialista, que creuen que la decisió de l'expulsió ja està presa, temen que avui mateix la direcció del grup parlamentari socialista decideixi directament l'expulsió dels diputats. Quedarien, doncs, com a diputats no adscrits. D'aquesta manera, Navarro evitaria haver de passar pel tràngol de compartir els bancs del PSC amb els tres diputats díscols, demà, en el ple del Parlament. Segons un dels tres diputats afectats, “hi haurà molta tensió”. La qüestió, segons explica, ha arribat a un punt de “no retorn”. Antonio Balmón, secretari d'acció política del partit, va acusar la setmana passada els crítics de tenir “interessos espuris que no volen explicar” si no retornaven voluntàriament l'acta de diputat.

Malgrat que el partit va decidir anul·lar la roda de premsa habitual dels dilluns, l'activitat interna de l'aparell del partit va ser frenètica. Ahir es trobaven a tots els dirigents del nucli dur de Navarro, a més dels veterans José Zaragoza i Josep Maria Sala.

Joan Ignasi Elena: “No puc creure que ens expulsin”

L'impulsor del corrent crític Avancem, Joan Ignasi Elena, va rebutjar de ple el càstig cautelar ordenat ahir contra ell i les diputades Geli i Ventura. Elena va anunciar que presentarà al·legacions perquè “no comparteix la decisió” i, en declaracions a TV3, va assegurar que “no em puc creure que el PSC expulsi” cap dels diputats. No es veu, segons va dir, com un trànsfuga després de trenta anys de militància al partit. Fonts d'Avancem explicaven que Elena estava “destrossat” i que “s'ho està plantejant tot”. El corrent crític veu en la suspensió dels seus dirigents Elena, Ventura i Mohedano l'inici d'un “procés de ruptura” i auguren que ara ”pot passar qualsevol cosa”. Elena, però, insistia encara ahir que lluitarà per “un PSC fort” i va certificar el seu “compromís amb el partit” malgrat no compartir les últimes decisions. L'alcalde de Flix, Marc Mur, membre alhora de l'executiva del PSC i de l'Associació de Municipis per la Independència, va afirmar també ahir a Vilaweb que “ha arribat el moment de prendre decisions”, ja que “em costa continuar en un partit amb tics estalinistes”.

Darrera actualització ( Dimarts, 21 de gener del 2014 02:00 )