El Punt Avui

El Congrés debatrà la petició del Parlament a la primavera

La cambra espanyola fixa el ple al juny o al setembre, però fins i tot el PP és partidari d'avançar la data

CiU, ERC i ICV preparen una iniciativa conjunta per garantir que es discutirà a partir del març

22/01/14 02:00 MADRID / BARCELONA - M.OLIVA / O.A.-ETXEARTE
Duran i Lleida va comparèixer ahir per valorar la decisió de la mesa del Congrés d'admetre la proposició de lleiFoto: EFE.

El ventall de dates per a la discussió en el ple del Congrés de la demanda del Parlament per tenir competències per celebrar la consulta és amplíssim: va des de mitjan març fins a principi de setembre. Hi ha, doncs, fins a mig any de diferència. Però, segons diverses fons consultades, el més probable és que es debati a la primaveraentre el març i l'abril.

El calendari que va fixar ahir la mesa de la cambra espanyola assenyalava els mesos de juny o setembre per despatxar la sol·licitud adduint que hi ha cinc proposicions de llei d'altres parlaments, i que estan pendents de debatre's, i que això fa que la petició catalana s'hagi de posar a la cua. Formalment és així, però el PP no amagava que hi ha certa pressa per treure's del damunt el debat i no es descarta que forci un ajornament de proposicions procedents del País Valencià o de Galícia. N'hi ha dues més: una de Navarra i una altra de Catalunya sobre hipoteques. La retirada d'alguna d'aquestes podria fer avançar el debat a l'abril. Però les formacions que van firmar l'acord del Parlament –CiU, ERC i ICV– no es refien i posaran en marxa un “pla B” per garantir que el PP no jugarà a retardar-lo i usaran la quota de proposicions de la federació catalana per colar-hi un text conjunt –calcat al del Parlament– amb la intenció que es pugui discutir a partir del març.

Enmig d'aquest ball de dates que se sospesa al Congrés, el govern d'Artur Mas també preveu que la delegació de la competència es debati durant el primer quadrimestre: al març o, com a màxim, a l'abril. L'executiu considera que la demanda no es pot allargar sine die i, de fet, així ho van acordar amb el paquet de la data i la pregunta. En això el gabinet de Mas i els partits pro consulta coincideixen amb Alícia Sánchez-Camacho, partidària d'accelerar el debat perquè com més aviat passi el tràmit, més aviat sabran els ciutadans “la veritat”. Les raons que esgrimeixen són, evidentment, diferents.

Amb el diàleg amb Madrid encallat i Rajoy cada cop més tancat en banda, el portaveu del govern, Francesc Homs, no va amagar l'estupefacció que es respira al Palau de la Generalitat per l'afirmació del president espanyol, que no ha parlat amb Mas després del pacte català sobre la data, la pregunta i la via jurídica de la consulta. Homs va sentenciar que l'executiu en té “informació directa” des del mateix 12 de desembre. “No entraré ara a discutir quina hora i en quin moment va trucar, són discussions de pati d'escola”, va etzibar. Encara està pendent de concretar-se, per tant, una nova reunió discreta entre els dos presidents. Rajoy desembarcarà aquest cap de setmana a Barcelona, però ja ha aclarit que no està disposat a abordar la consulta; l'únic tema del qual vol parlar Mas.

Mas veu “despotisme il·lustrat” en Rajoy

Artur Mas va acusar ahir Mariano Rajoy d'actuar amb “despotisme il·lustrat” per haver assegurat que té un pla per frenar la independència de Catalunya sense tenir en compte que un 70% dels catalans reclama la consulta. En la presentació d'un llibre sobre la Constitució, Mas va reptar Rajoy a sotmetre la carta magna al criteri dels ciutadans de Catalunya a les urnes el 9 de novembre, juntament amb la pregunta pactada entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. “Si tant hi confien, per què no s'atreveixen a posar aquesta doble pregunta?”, va etzibar. Segons el president de la Generalitat, si l'estratègia espanyola és aplicar la llei de manera estricta per impedir la votació, Rajoy hauria d'atrevir-se a comprovar el suport que té la Constitució a Catalunya.

Darrera actualització ( Dimecres, 22 de gener del 2014 02:00 )