La Vanguardia  Política | El debat socialista

Susana Díaz acusa Rajoy de ser "una fàbrica d'independentistes"

La presidenta andalusa expressarà a Catalunya un discurs "sense complexos"

| 26/01/2014 - 00:00h

Juan Carlos Merino
Madrid

La presidenta de la Junta exposarà a Mas que"Espanya necessita Catalunya, i Catalunya necessita Espanya"
La líder andalusa rebutja el canvi de lesbalances fiscals: "Només provocarà confrontació"


"Sense complexos, amb tot el respecte del món però sense cap complex". Aquesta és l'actitud amb què, segons el seu entorn, la presidenta de la Junta i líder dels socialistes andalusos, Susana Díaz, traslladarà el seu discurs territorial a Catalunya i Euskadi. I sobre el terreny: ahir va protagonitzar per primer cop un acte polític a Sant Sebastià i la setmana que ve debutarà a Catalunya, diumenge, amb un míting del PSC amb Pere Navarro i l'alcaldessa Núria Marín, a l'Hospitalet -ciutat que acull un bon nombre dels prop de dos milions de catalans d'origen andalús-, i també, ja dilluns, en la reunió amb Artur Mas al Palau de la Generalitat, entre altres cites.

El missatge que Susana Díaz vol exposar directament a Mas és nítid: "Espanya necessita Catalunya i Catalunya necessita Espanya". L'entrevista, sol·licitada per la presidenta andalusa "per cortesia" davant la seva visita a Catalunya, no es limitarà, doncs, a una simple salutació cortesa. "Díaz defensarà la seva posició", adverteixen a la Junta. És a dir, exposarà a Mas el seu "rebuig de les posicions excloents" com són, segons el seu parer, tant "la inacció" de Mariano Rajoy com el desafiament independentista a Catalunya.

"A Mas li demanarà que abandoni una estratègia que no porta enlloc", asseguren en el seu gabinet. I a Rajoy ja li ha reclamat que "lideri la recerca d'una solució al problema en un punt de trobada amb Catalunya".

"La convivència és necessària i cal explorar totes les vies de diàleg per evitar el xoc de trens", defensa la líder andalusa. I per això, en sintonia amb Pérez Rubalcaba i Pere Navarro, aposta per "avançar en l'Estat federal per desbloquejar la situació". La seva aposta ferma és la defensa de la igualtat per damunt de tot, però reconeixent les singularitats i respectant la diversitat territorial d'Espanya.

Però la inquietud és màxima. "A Euskadi també es comencen a percebre moviments preocupants, que han augmentat de manera notable, per efecte contagi del procés català", asseguren en la Junta. I ahir, precisament a Euskadi, Díaz va desplegar el seu discurs territorial amb el que després desembarcarà a Catalunya. "És gravíssim el que està passant a Catalunya -va alertar-. Ens estem atrapant tots entre dos trens que s'han disposat a xocar entre ells". Díaz va subratllar que el PSOE té "un projecte de país" i una proposta de reforma federal com a única alternativa a Rajoy -"no vol dialogar, i diu que té un pla però no el comparteix"- i a Mas -"sap que no pot fer un referèndum, que és il·legal amb aquesta Constitució i amb qualsevol altra, però persisteix en el xoc de trens"-. "Els socialistes tenim clar -va afegir- que, davant d'això, només tenim un camí, el del diàleg i el consens, tornar a veure què ens uneix per continuar convivint en un projecte comú que es diu Espanya i que té futur". La presidenta andalusa va criticar Rajoy, ja que, segons el seu parer, "no lidera el projecte comú per a Espanya". I va lamentar que la seva actitud és contraproduent perquè el president del Govern "és una fàbrica de fer independentistes".

"El full de ruta que marca el Govern d'Espanya és la confrontació i la recentralització", va acusar. També va rebutjar la modificació de les balances fiscals: "Només provocarà confrontació i enfrontament entre territoris". I és que, malgrat la discrepància, Díaz pot trobar sintonia amb Mas en la demanda a Rajoy d'un repartiment del dèficit més just i un nou model de finançament. "Catalunya i Andalusia -diuen en la Junta- coincidim a demanar una reforma del sistema de finançament, que a nosaltres ens fa perdre 1.000 milions a l'any".