El PUnt Avui

LA CRÒNICA

Consulta sí, vaga potser, joc no

28/01/14 02:00 MARC BATALLER
Oriol Junqueras va participar ahir en un dinar-col·loqui amb l'Associació Independent de Joves EmpresarisFoto: ANDREU PUIG.

El mes de novembre el president d'ERC, Oriol Junqueras, va llançar una amenaça que no va deixar indiferent ningú: aturar l'economia catalana durant una setmana per accelerar el procés. El republicà va rebre força garrotades, sobretot d'alguns partits, però també destacats suports, com ara el del secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez. Ahir, Junqueras va participar en un dinar col·loqui de l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC) i és obvi que aquesta qüestió havia de sortir en el torn de preguntes. Un empresari li va recriminar les conseqüències que podia tenir la vaga i també la poca confiança que la societat té en els polítics. Es podia esperar que el líder d'ERC rectifiqués o matisés, però no va ser així. Es va reafirmar en la seva idea i va recordar que farà servir tots els mecanismes “democràtics” que tingui al seu abast per garantir que els catalans votin. “Em preocupen les 52 setmanes de l'any”, va subratllar.

Un altre aspecte que va despertar força interès entre l'auditori va ser com acabarà la transició nacional i com pot afectar l'economia. “Com s'acabarà? Votant”, va dir. Per tranquil·litzar els ànims dels assistents, alguns dels quals no veien gaire clara aquesta situació, va remarcar que el govern espanyol i Mariano Rajoy sempre l'han espifiat quan han fet pronòstics sobre Catalunya. El PP va vaticinar que no hi hauria pacte d'estabilitat parlamentària entre CiU-ERC; ni pressupostos; ni acord per la data i la pregunta de la consulta... “Quan t'enfrontes a un profeta que no n'encerta ni una, és legítim pensar que en la propera profecia [que no hi haurà referèndum] s'equivocarà”, va reblar Junqueras.

El republicà també va criticar que certs sectors defensin un model econòmic basat en el joc, que no aporta ni “valor afegit”, ni “productivitat” i que sovint va lligat a un turisme de “baixa qualitat”, una referència velada al projecte de Barcelona World i que augura un possible no dels republicans quan s'hagin de votar definitivament les modificacions legislatives –bàsicament rebaixes d'impostos– que han de garantir la seva inversió. Aquestes paraules van rebre la contestació d'un empresari que es dedica a aquest negoci i que l'any passat va facturar 100 milions d'euros. “Estic decebut amb el seu discurs. Què els haig de dir, ara, als meus 600 empleats?”, va preguntar a Junqueras. El republicà va refermar el seu argumentari i, irònicament, hi va afegir: “No patiu, perquè hi haurà un acord entre CiU, PP i PSC.”

Darrera actualització ( Dimarts, 28 de gener del 2014 02:00 )