• 29 ene. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • SILVIA HINOJOSA Barcelona

Ciutadans dóna la benvinguda a Vox i no hi descarta acords

C’s demana que Montoro publiqui totes les balances fiscals per combatre l’“Espanya ens roba”

Albert Rivera va saludar ahir la creació de Vox, el nou partit de la dreta fundat per dissidents del PP, i va assegurar que no descarta arribar a acords amb aquesta formació les idees força de la qual són la liquidació de l’Estat autonòmic i una política inflexible amb ETA. “Hi coincidim en algunes coses i estem disposats a arribar-hi acords, com ho fem amb altres partits”, va assegurar Rivera, en el col·loqui posterior a la conferència que va pronunciar al Círculo Ecuestre de Barcelona, en el qual va explicar als presents, empresaris i societat civil, que Ciutadans té una naturalesa diferent de la de Vox o UPyD, ja que va néixer com “una plataforma civil i no com a escissió d’un partit”, però es pot beneficiar del debat que creïn aquestes formacions, ja que desafien l’hegemonia política del PP i el PSOE. Rivera va assegurar que C’s “va obrir la llauna” de la necessitat que s’impulsin reformes en diversos àmbits i va celebrar que d’altres s’hi sumin.

PEDRO MADUEÑORivera, a l’Ecuestre, entre Borja García-Nieto i Luis Conde

Era la tercera vegada que Rivera es dirigia a l’auditori del Círculo Ecuestre, com va recordar el president de l’entitat, Borja García-Nieto, que el va definir com a algú que “parla clar” i “vol canviar les coses”. Més difícil ho va tenir a l’hora d’establir l’eix ideològic del líder de Ciutadans, sempre reticent a les etiquetes i que s’ha definit de centre o centreesquerra amb valors de la dreta, cosa que permet a Catalunya captar el vot dels desencisats del PP, del PSC i de CiU.

En la seva conferència, tota en castellà tret d’algun Déu n’hi do, Rivera va defensar una reforma dels partits “per ferlos més democràtics”, una llei electoral amb llistes obertes i una justícia independent del poder polític. En el col·loqui va ser aplaudit i aclamat per alguns dels presents quan va afirmar que la consulta sobiranista és il·legal perquè “el Parlament és autonòmic i no sobirà”. També va reclamar al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que publiqui les balances fiscals antigues, les comercials i les socials (atur i pensions), a més dels comptes públics regionalitzats que ha anunciat, per combatre l’argument d’“Espanya ens roba” dels nacionalistes.