El Punt Avui

VUITS I NOUS

Llibre de 1714

30/01/14 02:00 MANUEL CUYÀS
ANTHONY GARNER
Altres articles de l'autor
Notícies de ...

Miro els llibres que es publiquen aquest any sobre els fets del 1714, alguns de ficció i uns altres d'història, i em pregunto si hi ha lectors per a tants. En trio un de primet que es titula simplement La guerra de 1714, i que és fruit d'una entrevista que l'historiador Joan Esculies (Manresa, 1976) fa al també historiador Joaquim Albareda (Manlleu, 1957). En un parell d'hores el tinc enllestit. En aquest lapse m'ha explicat de manera amena i entenedora coses que ja sabia, m'ha refrescat coses que havia oblidat i ha posat llum en punts que tenia foscos. Si jo fos mestre el faria llegir als meus alumnes, i estic segur que m'ho agrairien per sempre perquè no es poden dir més coses amb menys paraules sobre els fets que han marcat la història de la Catalunya moderna i que ens han conduït fins on som ara: amb la Via Catalana a les carreteres i la consulta programada pel 9 de novembre. No sóc mestre però sóc "preceptor". Jo no sabia que ho fos fins que no me'n va qualificar l'altre dia en Xavier Bosch. Com que tampoc coneixia el significat exacte de la paraula, en Xavier em va explicar que volia dir que, amb altres periodistes, exerceixo una mena d'autoritat gràcies al fet d'escriure articles i parlar pels mitjans sonors i visuals. Vols dir, Xavier? Ho sigui o no ho sigui, els meus lectors faran bé d'adquirir La guerra de 1714no per donar la raó a l'amic Xavier sinó per fer-se un favor.

Els autors del llibre són catalanistes, fins i tot nacionalistes i independentistes, però això, que queda clar, no significa que hagin bastit un text de bons i dolents. Les raons dels dos bàndols queden perfectament explicades i les debilitats, també les catalanes, posades en evidència. Les fortaleses igualment, és clar. Per exemple, haver mantingut la voluntat de ser malgrat la derrota d'aquell dia i totes les altres derrotes i repressions que van seguir-li.

Després, com el cap de setmana passat, ens vénen polítics de Castella a explicar-nos la pròpia història. No sóc un "preceptor" amb prou influència per dir als sermonejadors forans que llegeixin aquest llibre, però si ho fessin sabrien, entre altres coses, que a la mateixa Castella l'evolució històrica li hauria estat més favorable i ells tindrien millor tarannà si el bàndol austriacista, que també tenia partidaris a Madrid, hagués sortit vencedor. No saben res de res, viuen en la ignorància recalcitrant, i ens donen lliçons. Nosaltres, a la nostra, i a les lliçons reconstituents d'Albareda i Esculies.

Darrera actualització ( Dijous, 30 de gener del 2014 02:00 )