El Punt Avui

LLENGUA

Crida d'Òmnium a desobeir la sentència contra la immersió

La presidenta de l'entitat recalca que el govern donarà aixopluc als centres docents que apliquin la llei d'educació catalana

ERC acusa el TSJC “d'usurpar” competències al poder legislatiu

02/02/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Una manifestació en suport de la immersió lingüística ara farà un any davant el TSJC Foto: O.D.
Notícies de ...

Davant la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa el percentatge d'hores –un 25%– de classes en castellà que haurà de rebre un alumne que ho sol·liciti, la resposta ha de ser tan contundent com expeditiva. En aquesta línia, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha recomanat als directors de les escoles afectades per la sentència que “no l'acatin i obeeixin la llei d'educació aprovada per un ampli consens del Parlament”. En cas que optin per aquest gest, Casals ha recalcat que aquests docents “tindran el seu govern al costat” i, com en casos precedents, ha criticat els intents de voler crear un litigi lingüístic a les aules. “Tothom sap que no hi ha conflicte a les escoles, ja que els nens surten de l'escolarització competents en català i en castellà”, ha assenyalat la presidenta d'Òmnium, per a qui no hi ha cap dubte sobre com s'ha de resoldre l'atzucac: “Com en qualsevol país normal, la llengua vehicular és la pròpia del país, la catalana, en la qual els nens són educats”.

Per la seva banda, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va criticar directament el TSJC per haver “usurpat” les funcions del Parlament i “de la sobirania dels ciutadans per decidir quin model educatiu ha de tenir el país”. En termes similars es va expressar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que va manifestar la seva sorpresa “perquè un tribunal subrogui allò que el Constitucional diu que és competència de la comunitat educativa”. Més concís en la valoració va ser el president, Artur Mas, que es va limitar a dir que no està “gens d'acord” amb la sentència judicial i que, per tant, hi recorreran en contra.

LA FRASE

La sentència és una mica xocant. Per què un 25% de classes han de ser en castellà i no un 20% o un 30%?
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA

El PSC se situa en el terreny de l'equidistància

Davant el conflicte generat per la resolució del TSJC, el PSC opta per acatar la sentència –que al seu parer admet “diferents interpretacions”– i, alhora, mantenir el model d'immersió lingüística. La secretària d'educació del PSC, Ana Delfrago, va demanar al govern català que actuï sense precipitar-se i que esperi a veure “com es desenvolupa la sentència” i que busqui mecanismes per salvaguardar el model lingüístic català.

Darrera actualització ( Diumenge, 2 de febrer del 2014 02:00 )