El Punt Avui

Esquerres unides el 2015

ICV i EUiA faran assemblees locals per Catalunya per crear llistes progressistes a les municipals

Militants de base, sindicats, entitats socials i crítics del PSC demanen unitat

02/02/14 02:00 BARCELONA - SERGI PICAZO
Assemblea oberta ‘Ara és demà’, impulsada per ICV i EUiA, a l’antiga fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu, a Barcelona, ahir Foto: ORIOL DURAN.

Plantegen fer abans de l'estiu una segona trobada nacional


La CUP rebutja la invitació i sembla difícil que s'acosti a ICV


Unes 1.700 persones, militants de base de partits d'esquerres, crítics del PSC, sindicats i organitzacions socials, van demanar ahir la unitat de les esquerres en una assemblea oberta impulsada per ICV i EUiA. Malgrat l'absència d'ERC, la CUP i de Procés Constituent, el nou grup promotor de l'assemblea Ara és demà plantejarà la creació de llistes d'esquerres per les pròximes eleccions municipals. De baix a dalt. D'allò local a allò global. Esquerres unides el maig del 2015?

Després de l'èxit de participació de la trobada d'ahir a l'antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona, el repte dels impulsors és donar forma a un front unitari més enllà de les sigles actuals. El grup promotor, segons van explicar fonts d'ICV-EUiA a aquest diari, tindrà representants de la coalició roig i verda, del corrent crític socialista Avancem, de la Nova Esquerra Catalana d'Ernest Maragall o de l'associació Socialisme, Catalunya i Llibertat de Toni Comín i, a més, s'està intentant que hi hagi activistes de moviments socials i del Procés Constituent d'Arcadi Oliveres i Teresa Forcades. El pla a partir d'ara és dur l'assemblea Ara és demà al territori, als barris de les ciutats i als pobles de tot Catalunya. “La clau per construir un front d'esquerres ampli és treballar en el món local”, expliquen des d'ICV-EUiA. El primer experiment és d'aquí a 16 mesos a les municipals del maig del 2015.

Quasi un 60% dels catalans es defineixen, segons les dades del Centre d'Estudis d'Opinió, d'esquerres. Per contra, un 11,5% dels catalans es consideren de dretes. Les enquestes contrasten amb els mals resultats dels partits que es reivindiquen d'ideologia d'esquerres durant l'últim cicle electoral de municipals, estatals i nacionals. Tanmateix, el cicle de lluites socials i noves formes de protesta ha mobilitzat més capes de població els últims anys arran del sorgiment, per exemple, de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, les vagues generals contra la reforma laboral o la reivindicació independentista.

El còmput de diputats d'esquerres en sentit ampli –el PSC, ERC, ICV-EUiA i la CUP– al Parlament representa avui el tercer pitjor resultat de les esquerres a Catalunya en els últims trenta anys de democràcia, amb 57 diputats de 135. CiU ha guanyat, en nombre d'escons, totes les eleccions catalanes des del 1980. Només va perdre en dues ocasions en nombre de vots: el 1999 i el 2003, amb el PSC de Pasqual Maragall.

ICV-EUiA, que va sumar a les últimes eleccions catalanes el seu millor resultat des de l'època del PSUC, és conscient d'haver xocat amb el seu sostre electoral. Malgrat l'actual situació de conflicte social i d'alts índexs d'atur i pobresa, les enquestes no auguren cap gran salt electoral de la coalició roig i verda. Quedarien, més o menys, igual. En canvi, ERC augmenta les seves perspectives electorals i fins i tot ha arribat a superar CiU en algunes enquestes; mentre que el PSC s'enfonsa fins a xifres mai vistes fins ara. L'actual direcció d'ICV, amb Joan Herrera i Dolors Camats, s'ha adonat que cal agitar el debat i, com diu el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, fer “una proposta excepcional per a una situació excepcional”. Fins i tot s'està plantejant eliminar les sigles de cada partit en favor d'una nova marca electoral. L'exdiputat del PSC i Ciutadans pel Canvi, Toni Comín, amb cognom de reminiscència psuquera, va assegurar ahir que “el que necessita Catalunya en un moment constituent –previ i/o postconsulta sobre la independència– és la unitat de les esquerres”.

Suport social i sindical

El primer pas del que tots admeten que serà un llarg camí va tenir el suport de la UGT i CCOO, de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, d'alguns activistes propers a Procés Constituent i de membres de partits com ara ERC –el seu exportaveu Ignasi Llorente– i el PSC. Els organitzadors van convidar la CUP a sumar-se a l'assemblea Ara és demà però l'esquerra independentista va rebutjar la invitació.

Una de les conclusions públiques de la vintena de grups de treball, que van debatre ahir durant dues hores, va ser justament una autocrítica: “No hi som tots ni totes. Per això volem ser més per construir l'alternativa”. Els participants, majoritàriament militants de base d'ICV i EUiA, van demanar a les seves direccions “menys partidisme i més política” per “confluir amb altres organitzacions socials sense renunciar a res”. Però la confluència, segons admeten, no vindrà només d'un pacte de les direccions, sinó que serà fruit d'una sèrie de mobilitzacions transversals al carrer. De moment, la gran aposta és arribar units al maig del 2015.

LA XIFRA

1.700
persones van assistir
a l'assemblea, segons l'organització, a la fàbrica Fabra i Coats, del barri de Sant Andreu.

LA DATA

Maig 2015
Les eleccions municipals estan previstes
per d'aquí a 16 mesos. Les anteriors es van fer el 22 de maig del 2011.
Proposem una cosa excepcional: que ens unim aquells que tant ens hem barallat i ens hem discutit

Joan Josep Nuet
COORDINADOR GENERAL D'EUIA
Només des de la suma es pot canviar la realitat. Hem d'evitar la fragmentació. Si no és ara, quan?
Joan Herrera
COORDINADOR D'ICV
Us parlo com a socialista orfe. Per fer canvis ara cal la unitat de les esquerres a Catalunya
Toni Comín
EXDIPUTAT DEL PSC
Des del territori i els pobles també podem treballar per la unitat. Som el patrimoni dels que no tenen res
Hermínia Altarriba
REGIDORA DE BERGA, EXMEMBRE PSC
No es tracta de pugnes ni desafiaments. L'esquerra necessita sumar, agregar i una mica de fraternitat
Joan Ignasi Elena
IMPULSOR D'AVANCEM
Fem una crida
a participar en la primavera de les lluites socials, laborals i pels drets civils
Josep Maria Àlvarez
SECR. GRAL. DE LA UGT
Hem de ser capaços de sumar esforços
i idees per canviar la situació i redistribuir la riquesa entre tots
Joan Carles Gallego
SECR. GRAL. DE CCOO
Aquí hi ha molta gent, però encara
hi falten moltes organitzacions populars. Serà llarg
Lluís Rabell
FED. D'ASS. VEÏNS BARCELONA (FAVB)
Darrera actualització ( Diumenge, 2 de febrer del 2014 02:00 )