• 4 feb. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona VEGEU EL VÍDEO DE LA INTERVENCIÓ DE SUSANA DÍAZ ANANT A http://bit.ly/1n7upoJ

Susana Díaz presenta la via andalusa com a alternativa al xoc de trens 

La presidenta de la Junta insta Rajoy a moure fitxa i a obrir el diàleg amb Mas

Díaz es va veure amb Mas a Palau en un clima cordial i on es “va parlar de tot” Lamenta que afirmés que donaria suport a l’Estatut sense haver-lo llegit abans

Desde la página 1 El socialisme andalús ha estat determinant del rumb que ha adoptat el PSOE en cada moment i ara, en plena efervescència de la qüestió catalana, no vol quedar al marge, com va deixar clar ahir Susana Díaz. La presidenta de la Junta d’Andalusia, en la seva primera visita oficial a Catalunya, va fer una crida al “diàleg i l’entesa” i va demanar principalment a Mariano Rajoy que mogui fitxa i faciliti les bases per arribar (o almenys intentar-ho) a un acord amb Artur Mas.

La presidenta de la Junta, Susana Díaz, ahir al Tribuna Barcelona

“Els dos presidents han d’assumir les seves responsabilitats i posar-se a treballar com més aviat millor, perquè en aquest país sobra soroll, crispació i falta diàleg”, va insistir. Un missatge que va fer públic al fòrum Barcelona Tribuna, patrocinat per la Societat Econòmica d’Amics del País, l’Associació Espanyola de Directius i La Vanguardia. La presència de Díaz, un dels poders fàctics del PSOE, va generar molta expectació i al fòrum hi van assistir nombrosos representants del món econòmic, polític i civil.

Díaz va aprofitar la seva visita a Catalunya, que s’emmarca dins de la campanya de suport del PSOE al PSC, per polsar el sentiment de diferents sectors de la societat sobre l’escenari polític –el diumenge va protagonitzar un míting a l’Hospitalet de Llobregat– i presentar la seva alternativa al xoc de trens. “El PSOE sí que té un pla i aquest passa per reformar la Constitució i avançar cap a un estat federal per continuar vivint junts”, va destacar.

Díaz va contraposar aquesta oferta, que va qualificar de “valenta”, amb la falta d’“un projecte alternatiu” per part del Govern central, que, va dir, s’està limitant a “deixar passar el temps” i a respondre amb “un no a tot”. Crítiques que va fer extensives al Govern de Mas, que va acusar d’estar llançant missatges de radicalitat que “fracturen” la societat catalana. “Fomentar les identitats úniques i excloents condueixen a la divisió i, després, a l’enfrontament”, va afirmar.

En el seu anàlisi de com s’ha arribat a aquest desacord, va considerar determinant la crisi de l’Estatut i, sense anomenar-lo, va assenyalar com un dels culpables José Luis Rodríguez Zapatero, per haver-se compromès a donar suport a un Estatut que ni estava escrit ni coneixia. També el PP, per haver llançat una campanya a tot Espanya contra l’Estatut –va recordar les falques radiofòniques a Andalusia– i presentar el recurs davant el Constitucional.

Al marge d’aquests retrets i de mostrar la seva radical oposició a la consulta i a un dret a decidir “que en realitat amaga el dret a la independència”, Díaz es va centrar a desgranar les línies mestres de la via andalusa i la seva aposta sense matisos per la reforma federal de la Constitució.

Va elogiar la importància que ha tingut el text acordat el 1978 en la modernització d’Espanya, però va considerar que ha arribat el moment de “corregir” aquells punts que grinyolen després de 35 anys de vida i de permetre, a més, que la nova Carta Magna re-

forci la seva legitimitat pel fet que pugui ser ratificada a les urnes per les noves generacions.

La proposta socialista, va subratllar, passa també per una reforma en profunditat del sistema de finançament, que posi fi al dèficit que “pateixen Catalunya i Andalusia” davant altres comunitats “hiperfinançades”. De totes maneres va negar que hi hagi espoli fiscal. Díaz va proposar que es vinculi el finançament autonòmic al cost mitjà o estàndard per ciutadà respecte als serveis públics “bàsics” –educació, sanitat– que rep. Un nou barem que garantiria l’autonomia financera de les autonomies i la seva suficiència, però “sense privilegis”.

“Qui contribueix a la solidaritat de l’Estat no pot ser després més pobre que qui rep els ajuts”, va dir. Una altre de les mesures que va reclamar va ser la reforma a fons del Senat com a cambra territorial. Díaz es va mostrar molt taxativa i va assegurar que, o es canvia el Senat o “valdria més tancar-lo”.

Díaz va advocar perquè la nova Constitució blindi el reconeixement de les singularitats de cada autonomia i també les seves competències bàsiques, una manera d’evitar “les ingerències del Govern de torn”. I sobre el seu futur dins del PSOE, va afirmar que no pensa en les primàries –“el meu compromís és amb Andalusia”– i que no prendrà partit entre Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba.

La presidenta andalusa va fer aquestes reflexions poc després d’entrevistar-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas, a Palau. Una trobada en la qual, segons Díaz, “es va parlar molt i de tot”, i en la qual es van cuidar tots els detalls protocol·laris per transmetre un clima de cordialitat. Flanquejats per les banderes catalana i andalusa, els dos presidents es van fotografiar somrients fent-se una encaixada i, al final de l’entrevista, Mas va acompanyar la seva homòloga andalusa fins a la mateixa porta del Palau. Un gest poc habitual.