El Punt Avui

Mas aclareix que el govern no supedita el procés i que dependrà dels catalans

El president assegura que l'executiu no s'ha mogut

Precisa que el que s'haurà de negociar amb Espanya és el resultat de la consulta del 9-N

08/02/14 02:00 BARCELONA - O.A.-E
El president de la Generalitat, Artur Mas, va visitar ahir l'empresa Embamat Foto: JORDI BEDMAR.

“Som on érem: la decisió del que ha de ser Catalunya correspon als catalans.” El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar ahir que el govern no ha fet cap viratge en el procés, després que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, indiqués dijous que l'anomenada transició nacional es podria tancar amb un referèndum de tots els espanyols. Mas va assenyalar que el futur del país dependrà dels catalans, de la mateixa manera que el d'Escòcia depèn dels escocesos. No obstant això, va admetre que, en cas que la majoria prefereixi un “estat” o la independència, el canvi d'estatus polític s'haurà de negociar amb Espanya, la Unió Europea i la comunitat internacional. És en aquest context on, arribat el moment, es podria requerir una reforma constitucional que s'hauria de ratificar en un referèndum, segons el govern de la Generalitat.

La possibilitat apuntada per Homs que el procés català acabi amb una modificació de la carta magna va indignar ERC i la CUP, que hi van veure una admissió de supeditació espanyola. No obstant això, l'executiu va matisar que l'opció oberta pel conseller de la Presidència, en un intent de guanyar suports democràtics a l'Estat espanyol, no és l'alterdeterminació (que els altres decideixin), sinó el final d'una separació pactada.

A banda de Mas, altres dirigents de CDC van llançar el mateix missatge per aclarir el malentès. De fet, el mateix Homs va garantir ahir que un referèndum espanyol no invalidaria el resultat de la consulta catalana. “Qui és sobirà per decidir el seu futur és el poble de Catalunya, una altra cosa són les condicions en què s'implementa”, va remarcar. El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va insistir que “la decisió del poble a les urnes és inapel·lable”.

Duran alerta del perill lingüístic

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va advertir ahir que “no hi ha cap possibilitat que Catalunya se senti còmoda a Espanya” si no s'accepta la voluntat de preservar el català. En la seva carta web setmanal, el líder d'Unió va criticar: “Hi ha qui vol que ens explotin i que rebentin la cohesió social.” Per Duran, en la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga alguns centres a impartir el 25% de les classes en castellà, s'hi amaga una “maniobra política de primera magnitud” que és executada per jutges però promoguda per polítics. “S'està jugant amb foc”, va reblar.

Darrera actualització ( Dissabte, 8 de febrer del 2014 02:00 )