El Punt Avui

Rajoy acusa Mas d'actuar sense rumb i a batzegades

Sáenz de Santamaría critica els “vaivens” de la Generalitat arran de l'oferta d'Homs de consultar els espanyols sobre Catalunya

Assegura que no hi ha dreceres per poder modificar la Constitució

08/02/14 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA
Ruiz-Gallardón, Sáenz de Santamaría i De Guindos, ahir a La Moncloa durant la roda de premsa posterior al consell de ministres Foto: EMLIO NARANJO/EFE.

El govern d'Artur Mas busca una sortida a la desesperada. Aquesta és la interpretació que fa l'executiu de Mariano Rajoy de la proposta del conseller Francesc Homs d'obrir un procés constituent que permeti que el conjunt de l'Estat es pronunciï sobre un eventual canvi d'estatus de Catalunya. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, acusava ahir la Generalitat d'actuar sense rumb i a batzegades confiant que des de La Moncloa es trobi una solució en forma de tercera via. “Ja és hora que es deixin de vaivens”, avisava la portaveu del govern de Rajoy.

El periple del portaveu català a Madrid i les seves apel·lacions al diàleg per pactar la consulta i gestionar el resultat d'una votació favorable a la independència no han passat desapercebuts per al PP. Però la resposta que se li ha fet arribar és de manual: “No es pot autoritzar un referèndum que apel·la només a la sobirania d'una part dels espanyols.” A partir d'aquí, encara veuen més estrambòtic proposar una reforma constitucional a partir d'un fet –una consulta, que, tot i admetre que no seria vinculant, asseguren que no es produirà–. Així, la número dos de l'executiu espanyol insistia que no hi ha dreceres per modificar la carta magna i subratllava que l'única manera és proposar-ho i aconseguir el màxim consens possible. “No es pot fer un procediment aliè” al que ja està establert, va assegurar. Però a hores d'ara és impensable que els dos partits estatals ni tan sols acordin la reforma limitada que proposa la direcció del PSOE.

Per la vicepresidenta, els diferents processos expressats per l'executiu català en els darrers dies només serveixen per perdre el temps i fer perdre el temps als ciutadans. “No poden plantejar cada dia una cosa diferent, quan el que cal ara és estabilitat”, subratllava. La tesi és que el govern de Mas s'embranca en un discurs buit, quan el que hauria de fer “és explicar als ciutadans les conseqüències de tot plegat, no només en l'àmbit espanyol, sinó també l'europeu”.

LA FRASE

No es pot plantejar cada dia una cosa diferent; és un moment en què 
cal estabilitat
Soraya S. de Santamaría
VICEPRESIDENTA DEL GOVERN ESPANYOL

A La Moncloa no se l'espera

Després que el dia anterior emboliquessin la troca no desmentint amb rotunditat una eventual trobada secreta entre Rajoy i Mas, ahir l'entorn del president espanyol assenyalava que recentment no s'ha produït cap contacte entre els dos interlocutors i que tampoc està previst que el cap de l'executiu català sigui rebut a La Moncloa a curt termini. “No hi ha res a l'agenda”, van declarar. Suggerien, així, que la falta de perspectives d'acord fa inviable que es produeixi aquest contacte. Rajoy no té ganes de rebre'l.

Darrera actualització ( Dissabte, 8 de febrer del 2014 02:00 )