El Punt Avui

Cayo Lara defensa un estat federal respectuós amb el dret a decidir

El coordinador federal d'Izquierda Unida matisa, però, que no són ni autonomistes ni independentistes

EUiA celebra el discurs del líder d'IU

09/02/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Cayo Lara, ahir en la conferència política que IU va celebrar a Madrid Foto: EFE.

El coordinador federal d'Izquierda Unida (IU), Cayo Lara, va defensar ahir la necessitat de construir una transició cap a un estat federal que “reconegui el dret a decidir dels pobles” i que també sigui laic, republicà, solidari i democràtic. Tot i això, va matisar que IU ni és autonomista ni és independentista. Segons la seva opinió, la solució per resoldre el conflicte que hi ha Catalunya és bastir un “pacte de convivència a nivell territorial i social”.

Lara va fer aquestes reflexions en el discurs inaugural de la conferència política sobre el model d'estat que la formació d'esquerres va celebrar ahir a Madrid i que va estar clarament marcada pel procés sobiranista català. El líder d'IU va recordar que la clau és modelar un estat federal amb les “classes populars” i sense “confrontar identitats”. És per aquest motiu que va rebutjar l'actitud “recentralitzadora” del PP, que culpa els territoris i els ajuntaments del “desastre d'Espanya”, i també va carregar contra les opcions nacionalistes i independentistes que “anteposen els interessos territorials als de classe”. Aquestes situacions, segons Lara, estan conduint l'Estat espanyol cap a un “procés desconstituent”.

El discurs de Cayo Lara va ser molt ben rebut per la delegació d'EUiA. “Cal que algú aixequi la bandera de l'entesa i el diàleg”, va assenyalar el coordinador general de la formació, Joan Josep Nuet, que va subratllar que primer de tot els catalans han de decidir “lliurement” i després se'ls ha d'oferir “un projecte de convivència, de drets socials i de drets democràtics pels quals valgui la pena col·laborar amb altres pobles i construir un projecte comú”. Nuet va contraposar aquest model al del PP, que està “trencant el país”, i al del PSOE, que “planteja una proposta de centralisme federal”.

Darrera actualització ( Diumenge, 9 de febrer del 2014 02:00 )