POLÍTICA

El grafit sobiranista del raper de Cassà

L'ANC encarrega un mural a l'entrada del poble a un antic cantant de ‘hip-hop' i dibuixant de carrer

Àlex Calçada fa de carter al poble, i ha pintat amb esprais un tren que surt de la foscor i va cap a la independència

10/02/14 02:00 CASSÀ DE LA SELVA - JORDI FERRER
Una imatge del grafit d'Àlex Calçada, a l'entrada a Cassà venint per la C-65, la setmana passada. Calçada és carter i cantant de rap. Foto: JOAN CASTRO / ICONNA.
Calçadaés el raper ‘El Disop' i ha compost dues versions diferents de la cançó ‘Jo no sóc polac'
Notícies de ...

Qui tingui temps i ganes pot escoltar a la xarxa les cançons de rap Jo no sóc polac (1999) i Jo no sóc polac 2.0 (2012). Són dues versions amb una mateixa tornada: “Jo no sóc polac, jo sóc català / jo no sóc polac, jo sóc català / i si no t'agrada que et donin pel sac.” En la primera, el raper Àlex Calçada,El Disop de nom artístic, reivindica l'ideal que no hi hagi fronteres i critica els extremistes espanyols i catalans. Fa menys de dos anys, la nova versió, en canvi, és un al·legat contra la cara més fosca de l'Estat espanyol. “Ens odien / ens difamen / no se n'amaguen”, “no som nosaltres qui provoca la fissura / tisores / un nou mapa serà la millor cura”. La història tindria poc a veure amb Cassà de la Selva si no fos perquè El Disop és el dibuixant d'un gran grafit sobiranista a l'entrada del poble.

Calçada, nascut a Barcelona fa 35 anys, va créixer entre Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat. Havia estat molt actiu en la cultura del hip-hop i en l'art del carrer. Després d'establir-se un temps a Girona, viu a Cassà de la Selva des de fa quatre anys. És un dels cinc carters del poble i coneix molta gent. A través d'una companya de feina, va contactar amb la secció local de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). “Em van dir que volien pintar un mural. Entre les seves idees i les que jo hi vaig aportar, es va concretar el projecte.”

L'ANC de Cassà, que coordina Josep Ferrer, volia que hi hagués un símbol independentista més al poble. “A Cassà, ja hi ha moltes estelades a les cases, però vam pensar a fer una cosa més. Vam recuperar una vella idea de la secció local d'ERC de fer un mural independentista. Vam parlar amb el propietari, que ens va donar permís.”

I així, en una de les parets de mas Prats, a l'entrada de Cassà, a tocar de la C-65, impacta la visió del mural. “Quan l'estàvem fent, el 90 per cent de la gent que hi passava [a peu o en bici] ens deia que li agradava molt. També és cert que hi va haver una o dues persones que ens van increpar i ens van dir que estàvem bojos i que acabaríem com a Kosovo”, explica Calçada.

Cap a la independència

L'autor del grafit (o mural) va invertir quatre dies de dos caps de setmana de desembre (dos dissabtes i dos diumenges) per fer l'obra. “Es veu un paisatge amb un tren que surt d'un túnel fosc [la part més radicalitzada de l'Estat espanyol] i que s'encamina cap a la llibertat.” De fet, el tren té escrit en el vagó la paraula independència i duu una estelada. Calçada, aficionat al manga, s'ha inspirat en un dels autors favorits, el japonès Akira Toriyama, creador de personatges com ara Arale.

L'autor explica que estava acostumat a fer grafits al carrer, però va quedar impressionat en veure les dimensions de la paret (de sis metres d'alt) i de la feinada que se li havia girat. Membres de l'ANC el van ajudar muntant-li una bastida. Va gastar més de trenta esprais d'una desena de colors. El propietari de mas Prats, de mobilitat reduïda, el va anar a felicitar i li va oferir que pintés encara més metres de casa. De moment, el grafit sobiranista saluda els vehicles que entren a Cassà. L'Ajuntament preveu posar-hi ben aviat el cartell de municipi adherit a l'AMI.

Darrera actualització ( Dilluns, 10 de febrer del 2014 02:00 )