• 10 feb. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Alta tensió al PSC

La comissió de garanties medita una sanció als diputats del sector crític que eviti la fractura del partit

Joan Ignasi Elena té previst assistir a un acte de la Fundació Catalunya Oberta, pròxima a CiU

La pugna entre la direcció del PSC i els sectors crítics, amb l’amenaça d’expulsió que penja sobre tres diputats desobedients, Marina Geli, Núria Ventura i Joan Ignasi Elena, s’ha convertit en una patata calenta que ni la cúpula socialista, ni la comissió de garanties del partit –que haurà de decidir la sanció als diputats d’aquí un parell de setmanes–, ni els mateixos sectors crítics no saben com solucionar.

El nucli dur de Pere Navarro voldria una sanció exemplaritzant –un gest d’autoritat que té com a màxims defensors Maurici Lucena i Antonio Balmón–, tot i que tem que dur-se a terme incendiaria el partit i provocaria una fugida massiva dels crítics cap a altres forces d’esquerra. Per això els seus dubtes i la posició més favorable de Navarro de trobar un punt de trobada. I dubtes i temors també als mateixos sectors crítics, que insisteixen que no acceptaran una sanció que no passi de ser merament simbòlica, malgrat que volen evitar passar la història com els causants del “divorci del PSC”.

Un carreró socialista sense sortida que s’ha trobat la comissió de garanties del PSC, presidida per Joan Torres, que d’aquí dues setmanes podria decidir la sanció a Geli, Elena i Ventura per haver trencat la disciplina de grup al Parlament i votar amb CiU, ERC i ICV-EUiA a favor de la consulta sobiranista. Els tres diputats dissidents ja van anar a aquest organisme per exposar les seves posicions, és la segona vegada en pocs mesos que cometen aquesta infracció, i divendres vinent presentaran al·legacions per escrit.

Una decisió que pot ser determinant en el moment d’alta tensió que viu el PSC. Conscient d’això, la comissió de garanties està intentant aïllarse del clima guerracivilista, però no és fàcil. Divendres passat els tres diputats van protagonitzar un nou menyspreu públic a l’autoritat de Navarro en no assistir a la reunió inter-parlamentària, que va congregar diputats del Parlament i el Congrés, a més de senadors, a la seu del PSC. Es tracta d’un gest que des de la direcció del PSC s’interpreta com “de desafiament” i que se suma a la presència d’Elena, Jordi del Río i Fabian Mohedano –el nucli d’Avancem– en l’assemblea oberta d’Iniciativa per Catalunya i a la participació que té prevista Elena en un acte de la Fundació Catalunya Oberta, considerada pròxima a CiU.

A més a més, dimarts Avancem celebrarà una roda de premsa a Barcelona en la qual exposarà el seu full de ruta per avançar cap a una coalició dels partits d’esquerres, projecte que no entra en els plans del PSC.

La pressió sobre la cúpula socialista no s’acaba aquí. Una seixantena de càrrecs i militants del PSC de l’Ebre van remetre divendres una carta a Navarro en la qual reclamen que Ventura, Geli i Elena tornin a les seves funcions “com a càrrecs electes legítims”. Així mateix, els signants de la carta comuniquen a la direcció que no reconeixen la gestora que substitueix Ventura en la federació de l’Ebre. Entre els signants hi figuren els alcaldes de Deltebre, José Emilio Bertomeu, i Flix, Marc Mur.