El Punt Avui

Mas festeja el gran empresariat

El president demana a les grans firmes catalanes que s'impliquin en el procés

Manté que poden assumir un paper de líders

Fa la crida en un acte amb ‘la crème de la crème' del sector econòmic

15/02/14 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER
Notícies de ...

Artur Mas s'ha esforçat els últims dies per contrarestar les crítiques contra el sobiranisme que han sorgit d'alguns sectors econòmics, com del president de la CEOE, Joan Rosell, o d'un grup d'empresaris alemanys. Ahir, Mas va voler reforçar aquesta estratègia i va fer una crida a les grans firmes catalanes perquè s'involucrin en el procés polític de “gran complexitat” que està en marxa. I no ho va fer en un escenari qualsevol. Ho va fer en la presentació d'un llibre sobre l'empresariat català a la seu del Banc Sabadell a Barcelona, on hi havia representants de les principals multinacionals.

Capitans d'Indústria, del periodista i col·laborador d'El Punt Avui Francesc Canosa, retrata l'experiència de cinquanta empreses familiars de Catalunya que han aconseguit un gran èxit en les últimes dècades –molts dels seus directius eren presents ahir a l'auditori–. Uns “capitans” que han estat capaços, generació rere generació, de liderar un negoci i portar-lo fins a les cotes més altes.

Mas va posar èmfasi en el paper de l'empresariat en els avenços que ha fet el país en els darrers segles, com ara l'impuls de la Renaixença, la construcció de l'Eixample barceloní i la constitució de la Mancomunitat, i els va demanar que ara també donin la cara en els tres reptes més importants que s'han d'afrontar: aixecar l'economia; assegurar la cohesió social i apuntalar l'estat del benestar, i culminar la transició nacional cap a la consulta.

En aquest sentit va destacar que s'han de sumar forces per defensar “plegats” els tres aspectes i que s'ha de tenir un rol actiu: “En lloc de fer de senyorets, fem de pencaires. Les coses les ha de resoldre un mateix”, va sentenciar el president, que va recordar que aquesta sempre ha estat la mentalitat dels catalans. Una filosofia, va afegir-hi, que ha permès a l'economia catalana competir amb les del seu entorn.

Mas va fer servir la metàfora dels líders que apareixen en el llibre de Canosa i va recordar als assistents a l'acte que un bon capità és aquell que “condueix” l'equip, assumeix “responsabilitats”, “mira per ell, però sobretot pel conjunt” i, al final, si guanya acaba aixecant el “trofeu”. Uns dots de lideratge que, segons el president, s'han d'aplicar en el moment actual.

Davant d'aquesta situació excepcional que viu el país, també va reclamar que la política no es desentengui de l'economia, i a l'inrevés, perquè són dos mons que es necessiten i es retroalimenten.

Un imponent auditori

Aquestes reflexions, sobretot pel que fa al seu vessant polític, tenen una transcendència significativa perquè es van produir en un auditori amb més de 150 alts empresaris, com ara el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, que va compartir taula durant la presentació amb Mas i que fa pocs dies va indicar en una roda de premsa a Londres que no preveu l'escenari d'una Catalunya independent. Altres convidats que ahir hi havia a la sala eren Josep Lluís Bonet (Freixenet i Fira de Barcelona); Jordi Mercader (Miquel y Costas), Víctor Grífols (Grífols) i Enric Crous (Damm).

Alguns d'aquests empresaris s'han pronunciat en els últims dies sobre la independència en un sentit o altre. Per exemple, Bonet va remarcar, durant la convenció del PP que es va celebrar a Barcelona, que no veia viable la secessió de Catalunya: “És tanta la relació que serà molt difícil dividir-nos”, va explicar. Per la seva part, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Crous es va mostrar “respectuós” amb el procés que porti a terme Catalunya i va comentar que els empresaris no s'haurien de definir sobre la independència. Tot i això, va descartar una deslocalització de Damm en el cas que Catalunya sigui independent. Unes paraules que contrasten amb les del president del Grupo Planeta, José Manuel Lara, que més d'un cop ha advertit que les seves editorials castellanes es mudarien a altres parts de l'Estat –precisament la història de Planeta és una de les que apareixen a Capitans d'Indústria.

En la presentació també hi havia representants d'altres firmes destacades, com ara Agrolimen, Borges, Grup Puig, Ficosa i Ciments Molins.

Defensa al Parlament

El discurs d'ahir de Mas es complementa amb el que va fer aquesta mateixa setmana en el ple del Parlament i en què va ressaltar la bona marxa de l'economia i va emfatitzar que, pel que fa a les xifres del 2013, Catalunya es va situar a l'Estat com a líder en turisme, atracció d'inversió estrangera no financera i creació de llocs de treball. “L'economia catalana està en marxa”, va asseverar. Unes afirmacions que desmunten el discurs de la por del PP i d'alguns sectors econòmics, segons el qual el procés espanta els inversors. La Cambra de Comerç també ha defensat que Catalunya va a millor i que evoluciona més bé que la resta de l'Estat.

LA XIFRA

150
empresaris
van assistir ahir a la presentació de llibre ‘Capitans d'Indústria' que es va fer a la seu del Banc Sabadell.
Ni el món polític ha de desentendre's de l'econòmic, ni el món econòmic, del polític
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Necessitem un entorn polític i econòmic d'estabilitat per tirar endavant
els projectes
Josep Oliu
PRESIDENT BANC SABADELL
Tots aquests reptes els hem de defensar i conduir plegats. Cadascú ha d'assumir la seva responsabilitat, però tots junts
El país té tres objectius: aixecar l'economia malmesa, assegurar la cohesió social i impulsar el procés polític
Un bon capità mira per ell, però sobretot pel conjunt. Dóna la cara i condueix l'equip. Si guanya aixeca el trofeu

Oliu reclama estabilitat econòmica i política

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, va reclamar ahir “estabilitat econòmica i política” perquè els emprenedors puguin tirar endavant els seus projectes. Una clara al·lusió a la consulta, que referma la tesi que va defensar dimecres a Londres quan va descartar l'alternativa de la independència i va comentar que els mercats només plantegen la possibilitat d'una “sortida negociada” per resoldre el xoc de trens entre Catalunya i Espanya. Oliu també va deixar clar ahir que les empreses que triomfen són aquelles que “s'adapten als canvis dels temps”. Una afirmació que també es pot llegir en clau política. Pel que fa a l'economia, va puntualitzar que els empresaris amb ambició i projectes són “els que faran una Catalunya gran o no la faran”.

Aquesta defensa d'un pacte entre la Generalitat i l'Estat espanyol és compartida pel president de Caixa Bank, Isidre Fainé, que es mostra partidari d'un “gran acord per a Catalunya i per a Espanya” i que està convençut que “el diàleg” entre els dos governs permetrà arribar a un pacte. Això sí, sempre “dins la llei”.

Darrera actualització ( Dissabte, 15 de febrer del 2014 02:22 )