El Punt Avui.

El peculiar currículum dels “empresaris alemanys” contraris a la independència

16/02/14 02:00 REDACCIÓ

Avui [dimarts] s'ha presentat un manifest d'empresaris, la majoria dels quals alemanys, anomenat Declaració de Barcelona, en el qual expressen l'oposició a la independència de Catalunya.

Alguns dels signants, però, són exdirectius de les empreses que diuen que representen. I n'hi ha molts d'altres de qui, tot i que els impulsors sostenen que hi donen suport, no se'n sap el nom. Encara més: un dels responsables del text és Albert Peters, que fins al 2010 va ser responsable del Cercle de Directius de Parla Alemanya (KDF), amb seu a Barcelona.

Però fonts del KDF han dit a Vilaweb que aquesta organització es desvinculava absolutament del document. Aquesta associació d'empresaris alemanys ha dit que no volia que se la barregés amb aquests assumptes i que la seva posició en relació amb el procés d'independència de Catalunya era de “total neutralitat”.

De fet, la gran majoria dels empresaris que signen el manifest ho fan a títol personal, perquè les empreses no es volen comprometre. Hi ha, per exemple, el conseller delegat de BASF España, Erwin Rauhe, que, de fet, és italià; nascut al Tirol del Sud, forma part de la minoria de parla alemanya d'Itàlia.

Un altre dels signants destacats és Hans Peter Vogelsanger; té una petita empresa de jardinera amb una facturació anual que no arriba a mig milió d'euros, amb menys de deu treballadors. Hi ha dues webs de l'empresa, però no en funciona cap. Són hpwood.com/ i botanic-house.com/. De fet, Hans Peter Vogelsanger és conegut més per la seva activitat en el món dels salts eqüestres, perquè és director a Barcelona del Concurs de Salts Internacionals.

En el manifest es diu que Catalunya ha de romandre dins Espanya, i no pas ser independent, perquè seria “dèbil i quedaria fora d'Europa”.

A més, els signants del manifest asseguren que en una Catalunya independent “no existiria el finançament a través del Banc Central Europeu, ni tampoc la lliure circulació de treballadors, mercaderies, serveis i capitals. [...] Tots els convenis per evitar la doble imposició i els referits a la Seguretat Social haurien de renegociar-se en un llarg procés, i tot això implicaria nefastes conseqüències per a l'economia a Catalunya”.

El manifest s'acaba amb un advertiment, si més no, polèmic: “Alertem dels perills d'un fervor nacionalista, que en l'últim segle ha portat patiments immesurables a Europa i que tampoc no portarà res de bo a Catalunya.”

REDACCIÓ
Darrera actualització ( Diumenge, 16 de febrer del 2014 02:00 )