El Punt Avui

La Comissió Europea s'excusa

La CE matisa Barroso i sosté que “no volia interferir en el procés democràtic en marxa” a Escòcia i Catalunya

Reconeix ara que Kosova no és “una analogia perfecta”

18/02/14 02:00 BRUSSEL·LES - ALBERT SEGURA

Ara s'excusa. José Manuel Durão Barroso s'ha tret l'uniforme d'àrbitre, el que li pertoca com a guardià dels tractats que és, per suar la samarreta dels unionistes britànics i espanyols amb els seus mateixos arguments de la por: l'Escòcia independent ho tindrà “extremament difícil, si no impossible”, per evitar l'expulsió de la Unió Europea, va amenaçar diumenge. Però ahir mateix, la seva portaveu, Pia Ahrenkilde, el va intentar excusar assegurant que en cap cas “no volia interferir en el procés democràtic en marxa”.

Tampoc la seva comparació amb Kosova no va ser afortunada, es va atrevir a deixar entreveure Ahrenkilde. El conservador portuguès, com si fos un García-Margallo qualsevol, va advertir en una polèmica entrevista a la BBC que l'exprovíncia sèrbia “en certa manera és un cas semblant”, perquè Espanya i quatre socis més es neguen a reconèixer la seva secessió, i el mateix els pot passar a escocesos i catalans si se separen. La seva portaveu va mirar d'apagar l'incendi sense haver de desautoritzar directament el seu cap, matisant que Barroso “no volia insinuar” que Kosova “fos una analogia perfecta” d'Escòcia o Catalunya, sinó només un cas “il·lustratiu sobre les possibles dificultats i incerteses”.

Els referèndums escocès i català i l'ampliació interna de la UE van tornar a centrar ahir la roda de premsa diària de la Comissió Europea, amb fins a sis preguntes de la premsa internacional (Déu n'hi do, per ser un “afer intern”). I Ahrenkilde va haver de reconèixer que Brussel·les ha de ser neutral i no pot pronunciar-se, alhora que intentava salvar la cara del seu cap precisament per haver-se pronunciat. Paper esquizofrènic. “No podem anticipar quin serà el futur escenari i això és el que el president volia dir”, va insistir la portaveu.

En teoria, la Comissió Europea “només podrà expressar la seva opinió sobre les conseqüències legals per a la UE” de la independència d'Escòcia o de Catalunya “si algun estat membre ho demana i planteja un escenari precís”, va recordar Ahrenkilde. Però Barroso està a punt de quedar-se sense feina, després de les eleccions europees del 25 de maig, i ha entrat en campanya per acontentar la diplomàcia britànica i l'espanyola, i aconseguir un nou càrrec en alguna organització internacional.

Les rèpliques

Les respostes des de Catalunya a les paraules de Barroso no es van fer esperar. El president Mas ho va fer en una entrevista publicada a l'italià Corriere della Sera, en què va considerar que els països europeus tenen una “posició egoista” sobre el debat de la independència. En el rotatiu italià, Mas va criticar que els estats europeus atribueixin la qüestió a un problema intern espanyol. I va defensar que el cas català sigui estudiat d'una manera “específica” ja que, segons opina, “la independència és el futur natural d'una antiga nació” com Catalunya.

El candidat d'ERC a les eleccions europees, Josep Maria Terricabras, va restar importància a les declaracions del president de la Comissió Europea. El PSC, en canvi, va aprofitar les declaracions de Barroso per reivindicar que ells ja fa temps que diuen el mateix. “No és nou. Reitera el que diu els tractats. Si Catalunya es declara independent de manera unilateral, haurà de sol·licitar tornar a entrar a la UE i iniciar el procés d'adhesió”, recorda la secretària de política europea del PSC, Esther Niubó. “Catalunya no s'hauria de moure del que diu el dret comunitari”, rebla. El PP va anar més enllà i Alícia Sánchez-Camacho interpreta que “en els darrers dies Europa ha dit a Mas que s'ha acabat la broma”, ja que, segons va dir, “és impossible que una regió d'un país pugui convertir-se en un nou estat membre”. ICV-EUiA, a través del seu candidat a les europees, Ernest Urtasun, va matisar a Barroso i al PSC i el PP que més enllà del debat jurídic hi ha “mecanismes polítics” per l'ingrés d'un nou estat a la UE.

En els darrers dies Europa ha dit
a Mas que s'ha
acabat la broma
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP A CATALUNYA

LES FRASES

Barroso no volia insinuar que Kosova fos una analogia de Catalunya o Escòcia
Pia Ahrenkilde
PORTAVEU DE LA COMISSIÓ EUROPEA
La independència és el futur natural d'una antiga nació com Catalunya
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITATDE CATALUNYA
Si Catalunya es declara independent, haurà de sol·licitar tornar a la UE
Esther Niubó
SECRETÀRIA DE POLÍTICAEUROPEA DEL PSC
Darrera actualització ( Dimarts, 18 de febrer del 2014 08:11 )