• 18 febrer 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • IÑAKI ELLAKURÍA de Barcelona

El PSC Manté Dret a Decidir en el Programa a la UE

Camacho amenaça de portar als tribunals la Hisenda pròpia catalana  

Com ja va fer en les passades eleccions catalanes, el PSC portarà la defensa del dret a decidir, sempre que sigui a través d’una consulta legal i acordada amb l’Estat, en el seu programa electoral per a les europees. Una mesura que els socialistes catalans van anunciar ahir, mentre van rebutjar l’intent del president de la Generalitat, Artur Mas, de formar un front comú amb ERC, ICV i la CUP a favor de la consulta a l’Eurocambra.

La dirigent socialista Esther Niubó va assenyalar que Mas no ha convidat el PSC a la reunió de partits i que, encara que així fos, el PSC rebutja portar la qüestió de la consulta a l’Eurocambra, ja que, va dir, l’esquerra “té altres prioritats”, com la lluita contra les retallades o el fenomen de la immigració. Una decisió que, alhora, els permetrà esquivar a Brussel·les qualsevol tipus de contradicció amb el PSOE sobre el dret a decidir.

Niubó, que té moltes possibilitats d’ocupar la segona plaça de la llista europea del PSC darrere de Javi López (tots dos s’integraran a la candidatura del PSOE), va afirmar que la formació que lidera Pere Navarro no pot fer un front comú amb partits que “defensen l’austeritat i les retallades”, amb referència a CiU i els seus socis europeus.

També es va referir a les declaracions d’aquest cap de setmana de José Manuel Durão Barroso, president de la Comissió Europea, sobre la dificultat que tindria una Escòcia independent per formar part de nou de la UE.

La dirigent del PSC va instar Mas a prendre “bona nota” d’aquesta advertència i li va demanar que entauli un procés de diàleg amb el president del Govern central, Mariano Rajoy.

Per la seva banda, la líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va anunciar ahir que demanarà la compareixença del conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, al Parlament perquè detalli si l’aposta del Govern català per reforçar una hisenda pròpia catalana és dins del marc de l’Estatut, que parla d’una agència consorciada, o si és un pas més cap a una Catalunya independent.

Camacho va advertir que si el Govern català prepara la recaptació de tots els impostos estarà cometent una “il·legalitat”. Per això va avisar que el seu partit, una vegada coneguts els detalls i la posició del Govern de CiU, podria portar davant els tribunals el projecte, “en el cas que s’estigui utilitzant un sol euro per crear una hisenda il·legal”.